Zioła prowansalskie

Mieszanka pachnących ziół otrzymała swoją nazwę dzięki Prowansji – francuskiemu regionowi położonemu między Alpami a Lazurowym Wybrzeżem. Ale (francuskie zioła) są znane daleko poza Francją – kuchnie śródziemnomorskie, włoskie i inne europejskie szeroko wykorzystują ten hojny dar natury.

Skład ziół prowansalskich:

  • rozmaryn
  • tymianek
  • szałwia
  • bazylia
  • mięta pieprzowa
  • cząber ogrodowy
  • oregano
  • majeranek

Proporcje przypraw, a czasem skład ziół prowansalskich nie przestrzegają ścisłych reguł.

Zastosowanie kulinarne

Doskonałe w pierwszym i drugim daniu. Lekkie zupy warzywne i sosy, smak mięsa i drobiu objawi się w zupełnie nowy sposób, jeśli dodamy szczyptę ziół prowansalskich. Z dodatkiem tych ziół można zapiekać lub gotować na parze ryby. Ta mieszanka przypraw dobrze komponuje się również z warzywami: pieczenie w piekarniku lub na grillu to chyba najdelikatniejszy sposób przyrządzania warzyw, który pozwala obejść się bez nadmiaru tłuszczu. całkowicie odsłonią one smak pomidorów, bakłażana, cukinii, słodkiej papryki, cebuli …. Ziemniaki zapiekane z tą mieszanką aromatycznych i pachnących ziół są wspaniałe. Niesłodzone ciastka z ciasta drożdżowego, niezrównana pizza, placki – aromat prowansalskich łąk jest odpowiedni wszędzie.

Użycie mieszanki ziół prowansalskich jest proste – wystarczy posypać danie w procesie, około 10 minut przed gotowością. Przed dodaniem do sałatek można nieco podgrzać zioła na suchej patelni, aby wzmocnić aromat przyprawy. Dzięki tej mieszance nawet Twoje zwykłe, ulubione potrawy zaiskrzą nowymi kolorami smaku! dobrze komponują się z czosnkiem i odrobiną skórki z cytryny. Jeśli zdecydujesz się dodać pikantne zioła do marynaty – pamiętaj, że dadzą one smak produktowi w ciągu 2-3 godzin, a ostatecznie otworzy się podczas gotowania. To, czego nie powinieneś robić, to dodać tę mieszankę ziół do breedingu: ponieważ olej do smażenia ma bardzo wysoką temperaturę, najprawdopodobniej spalą się.

Korzyści płynące z ziół prowansalskich

Nie tylko poprawiają smak potraw: dzięki zawartości olejków eterycznych, garbników, żywic i kwasów organicznych, witamin i minerałów mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka.

Bazylia wzmacnia odporność, jest często stosowana przy przeziębieniach i różnego rodzaju chorobach układu oddechowego. Niewiele osób wie, że bazylia uważana jest za prawdziwy grom na bakterie powodujące próchnicę i płytkę nazębną.

Południowo-wschodnia Francja, górzyste tereny nad Morzem Śródziemnym, hojnie skąpane w słońcu, są żyzne dla uprawy ziół. Cząber, oregano, rozmaryn, tymianek i bazylia stanowią podstawę bukietu z etykietą marki Herbes de Provence. Lawenda – pachnący symbol Prowansji, szałwia, koper włoski, kminek, kolendra i estragon często harmonijnie uzupełniają kompozycję.

Mieszanka ziół prowansalskich

Marka przypraw „zioła prowansalskie” rozwinęła się w inny sposób, który rozsławił ją na całym świecie. Mieszanka przypraw pojawiła się niedawno, w latach 70. XX wieku. Została skomponowana przez francuskich szefów kuchni, uznanych za najlepszych fachowców na świecie. Zapakowane przyprawy zebrały wszystkie aromaty kwitnącego południa Francji. Skład przyprawy i przestrzeganie proporcji ziół są stałe i ściśle weryfikowane. Wyjątkową cechą mieszanki jest to, że nadaje się do każdej potrawy. Dlatego mieszankę ziół prowansalskich stosuje się zarówno w zwykłej, codziennej kuchni domowej, jak i w najdroższych restauracjach świata. Niewątpliwie przydało się wielowiekowe doświadczenie w badaniu składu roślin przyprawowych. Jeszcze w XVII wieku specjalnie dobrane zioła rosły w „bukietowych” ogrodach prowansalskich, ale nie w ogrodowych, leczniczych czy owocowych. Wiedza o właściwościach tych roślin i przydała się francuskim szefom kuchni. Dziś najsłynniejsza przyprawa Francji ceniona jest za prostotę, oryginalny smak, urok natury i oczywiście wdzięk.

Podstawą przyprawy jest bazylia, rozmaryn i tymianek. W skład rozszerzonego składu wchodzą:

  • Bazylię
  • rozmaryn
  • Tymianek
  • Mięta pieprzowa (Peppermint)
  • oregano
  • majeranek
  • koperek
  • szałwia
  • pietruszka
  • lawenda

Niezwykle umiejętne połączenie ziół stworzyło kompozycję o niepowtarzalnym aromacie i wielu walorach, kulinarnych i leczniczych. Duża zawartość składników aktywnych (lotne olejki eteryczne, garbniki, goryczka) pobudza zmysł węchu i smaku, wspomaga trawienie i zwiększa apetyt.

Proporcje mieszanki ziół prowansalskich pomagają każdej przyprawie ujawnić się i uzupełnić aromat i smak innej. Te informacje są znane, leżą na powierzchni i są zrozumiałe. Ale jak się okazało, kompozycja przyprawowa ziół prowansalskich nie jest przypadkowa i nie chodzi tylko o proporcje i aromaty. Jest w tym pewna tajemnica, której nie można nazwać zwykłym przypadkiem.

Tajemnica przyprawy „zioła prowansalskie”

Wszystko zależy od smaku. Według Wed – starożytnych świętych tekstów ludzkości (tłumaczonych z sanskrytu jako „doskonała i pełna wiedza”), jedząc nie tylko wspomagamy ciało, ale także odżywiamy zmysły. Aby być w pełni zdrowym i doświadczać pełnej satysfakcji z życia, dobrze czuć się fizycznie, emocjonalnie i intelektualnie, nasze pożywienie musi być zrównoważone.

Aby tak było, w pożywieniu musi być obecnych 6 składników smakowych: słodki, gorzki, słony, ostry, kwaśny, cierpki. Współczesny człowiek w codziennym życiu używa tylko trzech smaków: słonego, kwaśnego i słodkiego.

Znany naukowiec dr Brooks jest przekonany, że brak pozostałych trzech smaków prowadzi do niezadowolenia z „smaku życia”. Proponuje on rozważenie koncepcji sześciu przypraw i zrównoważenia odżywiania. Lekarz przypisuje przyprawom kluczową rolę w tej sprawie i uważa: dzięki temu ludzie będą mogli wpłynąć na swoje zdrowie, wagę i pozbyć się wielu złych nawyków. Jedną z tych przypraw jest przyprawa ziół prowansalskich. Co zaskakujące, mieszanka ziół prowansalskich zawiera wszystkie sześć smaków niezbędnych dla zdrowia człowieka. Dzięki temu jest wyjątkowa i uniwersalna.

Czy fakt ten można nazwać zwykłym zbiegiem okoliczności ze starożytną wiedzą wedyjską i badaniami współczesnego uczonego? Co zmienia zwykłą mieszankę przypraw w przemyślaną, proporcjonalną i uniwersalną przyprawę? Odpowiedzią na to pytanie jest tajemnica ziół prowansalskich, której rozwiązanie ukryte jest w samych ziołach.

Właściwości lecznicze i przeciwwskazania

Zioła prowansalskie - Właściwości lecznicze i przeciwwskazania

Każde zioło z osobna ma dużą liczbę właściwości leczniczych, właściwości zebrane razem tylko zwiększają i uzupełniają.

Niektórzy eksperci nie myślą o gotowaniu bez przypraw i przypraw. Jak wspomniano wyżej, zioła prowansalskie pochodzą z odległej prowincji Prowansji, jednak w naszym kraju można bez problemu uprawiać te rośliny. Mieszanka tych roślin doskonale uzupełnia dania, a także poprawia stan emocjonalny.

Chciałabym podkreślić, że zioła prowansalskie zawierają dużą ilość witamin i minerałów. Zawierają – sole mineralne, olejki aromatyczne, kwasy organiczne, enzymy, garbniki, żywice. Regularne stosowanie ma działanie lecznicze:

  • Poprawa pracy układu trawiennego;
  • Utrata wagi;
  • Działanie uspokajające.
  • Zioła prowansalskie są produktem ekologicznym i doskonale smakują we wszystkich potrawach (sos, sałatki, na zimno i na gorąco).

Przyprawa nie ma szczególnych przeciwwskazań, ale mimo to osoba stosująca mieszankę do gotowania powinna znać jej skład i w razie jakiejś niezgodności z roślinami wchodzącymi w jej skład, należy jej unikać. Eksperci zalecają ostrożne stosowanie przypraw u osób z nadciśnieniem i zakrzepowym zapaleniem żył. W przypadku kobiet będących w ciekawej pozycji oraz karmiących piersią również nie należy stosować ziół prowansalskich.

Warto zaznaczyć, że nadmierne stosowanie tej przyprawy może prowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka i jelit. Przestrzegaj normy i ciesz się harmonią smaku przygotowywanych potraw.