Nawadnianie swojego organizmu jest bardzo ważne, aby utrzymać pełnię witalności i dobre samopoczucie. Warto jednak wybierać zdrowe napoje – w tym herbaty takie jak yerba mate. To napar z suszu ostrokrzewu paragwajskiego, który zawiera mnóstwo cennych składników bioaktywnych, a przy tym pobudza i wspiera koncentrację bez trudności z późniejszym zaśnięciem. Czym jest bombilla i co jeszcze powinieneś wiedzieć, zanim spróbujesz przygody z tym naparem? Przekonaj się – oto 5 podstawowych informacji!
Dlaczego warto pić yerbę?
Już rdzenni Indianie Guarani w Ameryce Południowej odkryli, że ostrokrzew paragwajski ma liście, które po wysuszeniu i zaparzeniu dają nie tylko ciekawy, intensywny napar, ale również pobudza, wspomaga trawienie i poprawia krążenie krwi. Dzięki licznym witaminom, minerałom, antyoksydantom, ale również garbnikom i innym substancjom yerba mate jest w stanie nie tylko odżywić i nawodnić morganizm, ale również wspomóc koncentrację w ciągu dnia.
- Odpowiednia temperatura zaparzania. Susz yerba mate jest wrażliwy na działanie zbyt wysokiej temperatury – staje się wtedy bardziej gorzki i pozbawiony wielu substancji bioaktywnych. Właściwą temperaturą jest 70-80 stopni Celsjusza, dlatego po zagotowaniu wody należy nieco odczekać, aż będzie ona chłodniejsza.
- Niezbędne są odpowiednie naczynia. Są nimi matero i Yerba to susz o niejednorodnej konsystencji. Znajdują się w nim niewielkie liście, gałązki, ale również drobny pył. Parzy się ją w matero – gruszkowatym niewielkim kubku bez uchwytów, często wykonanym z ceramiki czy metalu. Bombilla to specjalna rurka z filtrem do yerby – przypomina ona nieco łyżeczkę z sitkiem. Zazwyczaj wykonana jest ze stali nierdzewnej, choć można spotkać również te wyroby z innych materiałów. Pijąc napar przez taką słomkę, można nie obawiać się o to, że cząstki suszu będą wpadały do ust.
- Bombilla wymaga regularnego czyszczenia. Do naczyń lub zestawów z yerbą często dołączana jest nie tylko sama rurka, ale również wycior o odpowiedniej średnicy, dzięki któremu bardzo łatwo można wyszorować ją w środku po każdym użyciu.
- Susz można wielokrotnie zaparzać. Yerba mate jest bardzo charakterystyczną herbatą, której susz jeszcze po kilkukrotnym zaparzeniu wciąż ma wiele do zaoferowania, zarówno pod względem smaku, jak i właściwości. Za każdym kolejnym razem jest nieco słabsza, jednak mimo wszystko wciąż bogata w składniki. To oznacza, że yerba należy do napojów wydajnych – nawet niewielka paczka wystarczy na długi czas, gdyż każdego dnia zużywa się jej łyżeczkę lub dwie, w zależności od preferencji.
- Ten napar można pić przez cały dzień. Yerba mate ma w sobie mateinę, czyli substancję pobudzającą tak jak kofeina. Jednak w przeciwieństwie do kawy, nie wywołuje ona kołatania serca, nudności, wrażenia nerwowości. Możesz zatem śmiało pić ją przez cały dzień, nosząc do pracy lub na spacer w yerbomosie z bombillą.
Potrzebujesz zdrowego, pobudzającego napoju, który działa nieco łagodniej niż kawa? Spraw sobie oryginalne matero z bombillą, yerbomos, paczkę organicznej yerby wysokiej klasy z dobrego sklepu i przetestuj na własnej skórze możliwości tego oryginalnego naparu!