Yerba mate pod lupą. 5 najważniejszych rzeczy dla początkujących

Nawadnianie swojego organizmu jest bardzo ważne, aby utrzymać pełnię witalności i dobre samopoczucie. Warto jednak wybierać zdrowe napoje – w tym herbaty takie jak yerba mate. To napar z suszu ostrokrzewu paragwajskiego, który zawiera mnóstwo cennych składników bioaktywnych, a przy tym pobudza i wspiera koncentrację bez trudności z późniejszym zaśnięciem. Czym jest bombilla i co jeszcze powinieneś wiedzieć, zanim spróbujesz przygody z tym naparem? Przekonaj się – oto 5 podstawowych informacji!

Dlaczego warto pić yerbę?

Już rdzenni Indianie Guarani w Ameryce Południowej odkryli, że ostrokrzew paragwajski ma liście, które po wysuszeniu i zaparzeniu dają nie tylko ciekawy, intensywny napar, ale również pobudza, wspomaga trawienie i poprawia krążenie krwi. Dzięki licznym witaminom, minerałom, antyoksydantom, ale również garbnikom i innym substancjom yerba mate jest w stanie nie tylko odżywić i nawodnić morganizm, ale również wspomóc koncentrację w ciągu dnia.

  1. Odpowiednia temperatura zaparzania. Susz yerba mate jest wrażliwy na działanie zbyt wysokiej temperatury – staje się wtedy bardziej gorzki i pozbawiony wielu substancji bioaktywnych. Właściwą temperaturą jest 70-80 stopni Celsjusza, dlatego po zagotowaniu wody należy nieco odczekać, aż będzie ona chłodniejsza.
  2. Niezbędne są odpowiednie naczynia. Są nimi matero i Yerba to susz o niejednorodnej konsystencji. Znajdują się w nim niewielkie liście, gałązki, ale również drobny pył. Parzy się ją w matero – gruszkowatym niewielkim kubku bez uchwytów, często wykonanym z ceramiki czy metalu. Bombilla to specjalna rurka z filtrem do yerby – przypomina ona nieco łyżeczkę z sitkiem. Zazwyczaj wykonana jest ze stali nierdzewnej, choć można spotkać również te wyroby z innych materiałów. Pijąc napar przez taką słomkę, można nie obawiać się o to, że cząstki suszu będą wpadały do ust.
  3. Bombilla wymaga regularnego czyszczenia. Do naczyń lub zestawów z yerbą często dołączana jest nie tylko sama rurka, ale również wycior o odpowiedniej średnicy, dzięki któremu bardzo łatwo można wyszorować ją w środku po każdym użyciu.
  4. Susz można wielokrotnie zaparzać. Yerba mate jest bardzo charakterystyczną herbatą, której susz jeszcze po kilkukrotnym zaparzeniu wciąż ma wiele do zaoferowania, zarówno pod względem smaku, jak i właściwości. Za każdym kolejnym razem jest nieco słabsza, jednak mimo wszystko wciąż bogata w składniki. To oznacza, że yerba należy do napojów wydajnych – nawet niewielka paczka wystarczy na długi czas, gdyż każdego dnia zużywa się jej łyżeczkę lub dwie, w zależności od preferencji.
  5. Ten napar można pić przez cały dzień. Yerba mate ma w sobie mateinę, czyli substancję pobudzającą tak jak kofeina. Jednak w przeciwieństwie do kawy, nie wywołuje ona kołatania serca, nudności, wrażenia nerwowości. Możesz zatem śmiało pić ją przez cały dzień, nosząc do pracy lub na spacer w yerbomosie z bombillą.

Potrzebujesz zdrowego, pobudzającego napoju, który działa nieco łagodniej niż kawa? Spraw sobie oryginalne matero z bombillą, yerbomos, paczkę organicznej yerby wysokiej klasy z dobrego sklepu i przetestuj na własnej skórze możliwości tego oryginalnego naparu!