Acerola pierwotnie pochodziła z Półwyspu Jukatan. Obecnie uprawiana jest nie tylko w Ameryce Środkowej, ale także w Ameryce Południowej –zwłaszcza w Brazylii, na południu USA, na Jamajce, w Afryce i Australii.
Owoce są raczej kwaśne. Acerola jest dostawcą dużej dawki witaminy C, dlatego wzmacnia układ odpornościowy.
Stężenie witaminy C w aceroli jest ok. 10 x większe niż np. w pomarańczy i cytrynie
Acerola zawiera flawonoidy, dzięki temu lepiej się wchłania do organizmu witamina C. Flawonoidy działają przeciwutleniająco, przeciwalergicznie i przeciwzapalnie. Są przeciwwirusowe, ale też zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Acerola zawiera również sporo innych witamin np. witaminę A i minerały. Ludzki organizm nie może sam wytwarzać flawonoidów, dlatego musi je pobierać z pożywienia.
Naczynia krwionośne są wyłożone od wewnątrz śródbłonkiem (który składa się tylko z jednej warstwy komórkowej) – ta warstwa kontroluje wchłanianie składników odżywczych i tlenu z krwi do otaczających tkanek. Śródbłonek przyczynia się też do regulowania ciśnienia krwi. Osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi mają wyższe zapotrzebowanie na witaminę C – dlatego wpływ witaminy C na śródbłonek zależy od naszego stanu zdrowia.
Zawartość witaminy C w aceroli zależy od różnych czynników np. od stopnia dojrzałości owoców – im bardziej niedojrzały owoc tym więcej ma w sobie witaminy C. Natomiast należy pamiętać, że nadmierne spożycie witaminy C negatywnie wpływa na organizm, ponieważ może powodować np. wysypkę, gorączkę, czy problemy z krążeniem.
Acerola – właściwości lecznicze
- Chroni organizm przed wolnymi rodnikami, ponieważ zawiera przeciwutleniacze
- Zabezpiecza przed przeciążeniem dietą bogatą w żelazo – czyli jeśli ktoś spożywa często mięso i wędliny lub preparaty z żelazem to może obciążyć sobie organizm. A to jest szkodliwe dla zdrowia, ponieważ dochodzi do uszkodzenia tkanek i różnych zwyrodnień w ciele. Ten stan może też obciążać serce
- Sok z aceroli może przeciwdziałać rozwojow iraka
- Wzmacnia układ odpornościowy, bo zwiększa produkcję przeciwciał
- Wspomaga trawienie
- Promieniowanie RTG, UV i radioaktywne wyzwala wolne rodniki, dlatego wspomaganie się acerolą będzie dobre w tej sytuacji, bo będzie obniżać ich poziom
- Zmniejsza ryzyko cukrzycy, dzięki wysokiej zawartości witaminy C
- Wspomaga serce – ponieważ zmniejsza ryzyko niewydolności serca
- Pomaga w trawieniu tłuszczy
- Wspomaga odchudzanie
- Leczy biegunkę – ale należy pamiętać, że przedawkowanie aceroli również może skutkować biegunką
- Wspomaga gojenie się ran
- Łagodzi gorączkę
- Pomaga przy niedokrwistości
- Odtruwa organizm z niektórych metabolitów
- Wzmacnia skórę, dzięki aktywnej witaminie C, która stymuluje produkcję kolagenu, dlatego działa przeciwstarzeniowo na skórę. A kolagen to białko, które potrzebne jest naszej tkance łącznej w kościach, ścięgnach, mięśniach i skórze
- Łagodzi stany zapalne
- Ma zastosowanie przy zapaleniu wątroby
- Działa moczopędnie
- Oddziałuje też przeciwmiażdżycowo
- Wzmacnia ściany tętnic
- Koryguje poziom cholesterolu
- Pobudza apetyt, dlatego polecana jest niejadkom
- Pomaga w usuwaniu płytki nazębnej
- Jest dobrze tolerowana przez alergików cytrusowych
- Ma działanie przeciwgrzybicze
- Pomaga przy przeziębieniu i grypie
- Wykazuje działanie ściągające
- Pomaga przy infekcjach dróg oddechowych
- Przeciwdziała krwiakom
Acerola ma szerokie zastosowanie w kuchni i kosmetykach oraz w suplementach diety. Sok z aceroli smakuje dobrze w połączeniu z innymi sokami np. z winogronowym, mango, czy jabłkowym, dlatego że dobrze podkreśla smak.
Pamiętaj! Składniki aceroli są wrażliwe na ciepło, dlatego przechowuj ją w odpowiednich warunkach –w chłodnym miejscu.
Acerolę wykorzystuje się też w profilaktyce antynowotworowej. Również przy nieżytach przewodu pokarmowego ma zastosowanie acerola – za sprawą np. kwasu askorbinowego, kwasu jabłkowego, fenolokwasów, czy garbników.
Acerola poprawia ogólne samopoczucie, dlatego warto po nią sięgać.
Czy wiesz, że… Acerola wpływa na wzrok, ponieważ z wiekiem zmniejsza się obecność witaminy C w oku. Dlatego większa podaż witaminy C może chronić przed zaćmą.