Cholesterol jest substancją podobną do tłuszczu. Jest on potrzebny człowiekowi, ponieważ spełnia istotne funkcje w organizmie. Jego obecność jest bardzo ważna w procesie budowania błony komórkowej. Uczestniczy również w procesach metabolicznych mózgu. Zioła na cholesterol przydadzą się w jego normowaniu.
Cholesterol jest źródłem do produkcji kwasów żółciowych do trawienia tłuszczów oraz do wytwarzania witaminy D i niektórych hormonów. Jakich hormonów? Na przykład: estrogenów, testosteronu i kortyzolu.
Większość cholesterolu produkuje sam organizm. Około ¾ tej produkcji wykonuje wątroba. Pozostała ¼ część jest wychwytywana z pożywienia. Dlatego ważne jest to co jemy, bo ma wpływ na poziom cholesterolu. Częściowa zmiana diety może być korzystna dla jego ustabilizowania.
Dobry i zły cholesterol
Żeby cholesterol mógł być transportowany we krwi, to muszą lipidy – czyli substancje tłuszczopodobne , które nie rozpuszczają się w wodzie– połączyć się z białkami rozpuszczalnymi w wodzie.
W ten sposób tworzą się lipoproteiny, które w zależności od zawartości lipidów i białka można podzielić na lipoproteiny o:
- Bardzo niskiej gęstości (VLDL)
- Niskiej gęstości (LDL)
- Wysokiej gęstości (HDL)
LDL – zawiera wysoką zawartość lipidów, dlatego jest określany mianem – złego cholesterolu. Natomiast HDL – ma niższe ich stężenie, dlatego jest nazywany – dobrym cholesterolem.
Wnioskujemy zatem, że im wyższy poziom lipidów tym gorzej dla organizmu, ponieważ nie jest to zdrowy czynnik.
VLDL ma całkowitą zawartość lipidów (cholesterol, trójglicerydy i fosfolipidy) wynoszącą ok. 85%. W LDL to poziom o wartości ok.75%, a w HDL lipidy mają poziom ponad 50%. Jaki z tego wniosek ? VLDL i LDL są szczególnie niezdrowe.
Zioła na cholesterol obniżają poziom złego cholesterolu.
Do czego prowadzi wysoki poziom cholesterolu
Podwyższa ryzyko pojawienia się złogów w ścianach naczyń. A za tym idzie niebezpieczeństwo nabawienia się miażdżycy. Dlatego w dalszej części przyjrzymy się jak działają zioła na cholesterol.
Może się jednak i tak zdarzyć, że pomimo wysokiego poziomu cholesterolu, u niektórych osób stan naczyń krwionośnych nadal będzie dobry. Więc wystąpi niskie ryzyko udaru lub zawału serca.
Istnieje jeszcze jeden przypadek – kiedy to osoby mimo niskiego poziomu cholesterolu mają i tak złogi i zwapnienie żył. Więc tutaj to ryzyko jest podwyższone. Dlatego w takich przypadkach należy bardzo pilnować żeby cholesterol nie podnosił się nawet lekko, żeby sobie nie zaszkodzić.
U osób z wysokim ryzykiem, poziomu LDL należy obniżyć go poniżej 70 mg/dl. Warto obniżać go też odpowiednimi ziołam na cholesterol.
Miażdżyca, czyli arterioskleroza „lubi” złogi tłuszczowe w żyłach.
Można powiedzieć, że cząsteczki HDL zabierają cholesterol odkładający się na ściankach naczyń krwionośnych i przenoszą go z powrotem do wątroby. A co robi wątroba ? Przekształca go w inne substancje lub na nowo w lipoproteiny. Jeśli przekształci go w kwasy żółciowe, to będą uwalniane do jelita.
Przy wysokim poziomie HDL, można powiedzieć że żyły są czyste, nie zawierają osadów. Zatem HDL zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
W tkance tłuszczowej są osadzone nerki. Dlaczego o tym wspominam ? Ponieważ w tej tkance znajdują się też trójglicerydy, które pełnią ważne funkcje w organizmie np. zabezpieczają ciało przed zimnem i przechowywanew niej stanowią zapas energii.
Jednak przy zwiększonym poziomie trójglicerydów, także powstaje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i wysokiego poziomu cholesterolu. Poziom trójglicerydów może spaść przy odpowiedniej zmianie diety.
Jaka jest norma dla prawidłowego cholesterolu

Jest to sprawa indywidualna. Uzależniona też od występujących dolegliwości np. w przypadku cukrzycy, lepiej aby poziom cholesterolu wynosił nie więcej niż 165 mg/dl. Dla osób po zawale prawidłowym wynikiem będzie wartość 180 mg/dl.
Polskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca cholesterol całkowity sięgający do poziomu 190 mg/dl.
Zioła na cholesterol
- Kozieradka – obniża poziom cholesterolu do 25%
- Kurkuma – obniża cholesterol i powoduje lepszy przepływ krwi do tętnic wieńcowych
- Lucerna – pomaga zbić jego wartość o ok. 20%, dzięki zawartości saponiny
- Herbaty ziołowe np. z głogu, lipy, pokrzywy, serdecznika. Głóg, lipę i pokrzywę można zmieszać ze sobą i zaparzyć. Można posłodzić miodem
- Mieszanka ziołowa – z karczocha i łopianu –również zadziała na zbicie cholesterolu – wystarczą 2 łyżeczki na szklankę
- Czosnek – zmniejsza także cholesterol i pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Zawiera też allicynę, która działa bakteriobójczo i grzybobójczo
- Karczoch – obniża cholesterol o ok. 15%, ponieważ zawiera kwasy kawoilochinowe. Redukuje też poziom trójglicerydów.
- Imbir – zmniejsza wartość cholesterolu i przyspiesza krążenie krwi
Zioła obniżające poziom cholesterolu mogą być przyjmowane profilaktycznie we wczesnym stadium choroby. W bardziej zaawansowanym zioła są uzupełnieniem terapii lekarskiej.