Seler jest znany jako łagodny środek moczopędny i antyseptyczny w leczeniu ran. Stosowanie roślin leczniczych jest szeroko rozpowszechnione. Różne części roślin są wykorzystywane do wspierania zdrowia. Rośliny zawsze odgrywały ważną rolę w leczeniu bólu.
Rośliny zawierają flawonoidy i inne związki fenolowe, dzięki którym mają różnorodne działanie biologiczne np. właściwości przeciwutleniające.
Używasz selera w swojej kuchni? A może wyciskasz sok z selera naciowego? A wiesz, że napoje z selera nadają się do leczenia różnych chorób przewlekłych. Główne obszary zastosowania to leczenie zapalnych chorób stawów, takich jak: reumatyzm, zapalenie kości i stawów, ból pleców, nerwowość. Seler tonizuje układ nerwowy, łagodzi stres psychiczny oraz niepokój. Jest używany również do leczenia bólu głowy, zaburzeń snu i obrzęków.
Odmiany Selera
Rośnie w Europie, a także w regionach tropikalnych i subtropikalnych Afryki i Azji. Obejmuje 30 gatunków.
Seler dzieli się na znane nam odmiany:
- Seler korzeniowy lub seler ( Apium graveoleons var. Rapaceum )
- Seler ( Apium graveolens var. Secalinum )
- Seler naciowy, również seler naciowy lub bielony ( Apium graveolens var. Dulce )
- Seler dziki – dzika odmiana Apium graveolens odm. Graveolens
Naturalnym domem selera są niziny Włoch. Stamtąd rozprzestrzenił się po Europie. Można go uprawiać prawie na wszystkich glebach, ale najbardziej odpowiednie są gleby ilaste.
Seler – Składniki
- Beta-karoten (prowitamina A)
- Kwas foliowy
- Witamina C
- Potas
- Krzemionka
- Magnez
- Sód
- Błonnik
- Chlorofil
- Flawonoidy – apigenina, luteolina, kemferol
- Kwasy fenolowe – kwas kumarowy, kwas ferulowy, kwas kawowy
Kwasy fenolowe i flawonoidy działają przeciwutleniająco. Nasiona, łodygi i olej liściowy zawierają olejki eteryczne, seskwiterpeny i kwasy tłuszczowe.
Nasiona selera
Selerowe nasiona zawierają 2-3% olejku eterycznego. Dostarczają głównie limonenu (60%), łusek, glikozydów frokumaryny i flawonoidów. Analizy chemiczne pokazują, że nasiona posiadają apigeninę jako główny składnik oraz witaminy A i C.
Nasiona selera są stosowane jako środek moczopędny, a także w leczeniu zaburzeń nerek i stawów. Herbata z nasion selera działa relaksująco, przeciwskurczowo, a dodatkowo poprawia sen.
Liście, łodygi i korzeń selera
Są bogate w fenole – zwłaszcza apigeninę. Ekstrakt alkoholowy z liści ma w swoim składzie szczególnie dużą liczbę związków fenolowych, a po nim ekstrakt wodny. Oba działają przeciwutleniająco.
Korzeń selera zawiera kwas kawowy i ferulowy.
Seler – Właściwości lecznicze
- Działa antybakteryjnie
- Przeciwgrzybiczo – na bakterie, takie jak Staphylococcus Staphylococcus aureus i Staphylococcus album , Shigella lub Salmonella
- Obniża ciśnienie krwi
- Sprzyja leczeniu stawów, reumatyzmu i dny moczanowej. Zmniejsza ból stawów i obrzęk
- Wypłukuje kryształy kwasu moczowego gromadzące się wokół stawów
- Ma właściwości przeciwzapalne
- Działa antyseptycznie, dlatego pomocny jest w leczeniu dróg moczowych. Jest też moczopędny
- Obniża poziom cukru we krwi
Seler – Działanie przeciwutleniające

Seler naciowy dostarcza wielu związków fenolowych.
Liście selera są silnymi naturalnymi przeciwutleniaczami, które hamują proces utleniania cząstek, które mogą wytwarzać wolne rodniki. A te z kolei mogą uszkadzać komórki. Aktywność przeciwutleniającą można przypisać m.in. L-tryptofanowi. Chroni przed stresem oksydacyjnym.
Ekstrakt z korzenia selera usuwa wolne rodniki i zmniejsza stopień peroksydacji liposomalnej. Peroksydacja to utlenianie. A więc również ma działanie ochronne przed stresem oksydacyjnym.
Seler chroni wątrobę
Spożywanie selera może złagodzić lub nawet odwrócić uszkodzenie wątroby wywołane przez toksyczne substancje i poprawić poziom tłuszczu w wątrobie. Ekstrakt z nasion selera działa aktywnie przeciwko uszkodzeniom wątroby spowodowanym przez acetaminofen (paracetamol) i czterochlorek węgla. Seler niweluje zmiany strukturalne w tkance wątroby.
Seler razem z cykorią i jęczmieniem obniża poziom enzymów wątrobowych, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów. Również poprawia profil lipidowy diety charakteryzującej się wysokim spożyciem cholesterolu.
Seler na cukrzycę
Obniża poziom cukru we krwi, poprzez stymulowanie wydzielania trzustki. Dlatego jedzenie tego warzywa może być przydatne dla diabetyków. Zapobiega też powikłaniom cukrzycowym.
Wpływ selera na serce
Seler ma właściwości kardiotoniczne (wzmacniające serce) i kardioprotekcyjne (chroniące serce).
Apigenina, czyli fitoskładnik selera, hamuje skurcz pierścienia aorty spowodowany nagromadzeniem wapnia. Sok z selera korzystnie wpływa na serce.