Rzodkiewki – właściwości lecznicze

Rzodkiewki to popularne zdrowe warzywa i do tego bogate w witaminy.

Rzodkiew zawdzięcza swoją nazwę łacińskiemu słowu radix. Dawniej uprawiano w Europie odmiany szare i żółto-brązowe, a z czasem wyparła je atrakcyjna czerwona i kulista forma tej rośliny.

Rzodkiewki są dostępne w różnych kolorach i kształtach – owalne, cylindryczne lub rozciągnięte. Oprócz czerwieni oferują też kolor biały, fioletowy, różowy, żółty i brązowy. Występują także odmiany dwukolorowe, czyli czerwono-białe.

Rzodkiewka – składniki odżywcze

Świeże rzodkiewki składają się w około 94% z wody. Są niskokaloryczne, ponieważ w 100 gramach zawierają tylko 15 kcal, ale także:

  • 1 g białka
  • 0,1 g tłuszczu
  • 2 g węglowodanów
  • 2 g błonnika

Błonnik wpływa pozytywnie na trawienie. Zapewnia też dłuższe uczucie sytości. Więc w taki sposób warzywo to gasi głód.

Witaminy i minerały w rzodkiewce

Zawiera ponad 20 witamin i minerałów. W 100 gramach mieści się m.in.:

  • 50 μg witaminy K (71,4% RDA) – ważna dla tworzenia kości, zdrowia naczyń krwionośnych i krzepnięcia krwi
  • 30 mg witaminy C (30% RDA) – jest przeciwutleniaczem, wzmacnia układ odpornościowy. Witamina C stosowana jest w profilaktyce antynowotworowej
  • 24 μg witaminy B9 (6% RDA) – czyli kwas foliowy – przyczynia się do produkcji hormonów szczęścia, serotoniny, dopaminy i noradrenaliny. A także wpływa na dobrą kondycję naczyń krwionośnych
  • 1,5 mg żelaza (12% RDA) – to pierwiastek śladowy, który uczestniczy w tworzeniu komórek. Niezbędny jest do transportu tlenu przez czerwone krwinki
  • 255 mg potasu (6,4% RDA) – odgrywa dużą rolę w równowadze elektrolitowej komórek oraz wzmacnia układ nerwowy, włókna mięśniowe i serce
  • 53 μg miedzi (4,2% RDA) – pomaga we wchłanianiu żelaza, działa przeciwzapalnie. Miedź jest pomocna w leczeniu chorób reumatycznych

*RDA – to dawka dziennego zapotrzebowania

Poszukajmy właściwości leczniczych rzodkiewek

Rzodkiewki – Właściwości

Rzodkiewki – Właściwości

Zawierają olej gorczycowy, który odpowiada za ostry ich smak. Dzieje się tak gdy są ugryzione lub zmiażdżone, ponieważ wtedy glikozydy oleju gorczycowego wchodzą w reakcję z enzymem myrozynazą, który też jest w rzodkiewkach.

Wśród olejków gorczycowych w tym warzywie szczególnie ważny jest AITC (izotiocyjanian allilu).

Instytut Nowotworów w Roswell Park w Nowym Jorku wykazał, że AITC jest antybiotykiem. Przeciwdziała stanom zapalnym. Chroni organizm przed przed bakteriami i grzybami. Zapobiega nowotworom np. rakowi pęcherza.

Roślina ta posiada również inne fitochemikalia, które sprzyjają naszemu zdrowiu. Wszystkie one razem połączone dają mocniejszy efekt działania. Naturalne czerwone barwniki rzodkiewki badali naukowcy z Universiti Putra Malaysia w 2017 roku. Stwierdzili, że antocyjany te mają właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe. Ponadto działają korzystnie na oczy i układ neurologiczny. Przeciwdziałają stanom zapalnym.

Rzodkiewki zmniejszają ryzyko cukrzycy. A diabetycy odnoszą korzyści zdrowotne ze zwiększonego ich  spożycia. Sulforafan w nich zawarty zwiększa produkcję cukru w wątrobie i poprawia tolerancję glukozy. A to oznacza, że organizm konsumujący węglowodany nie jest już w stanie tak silnie reagować na wahania cukru we krwi i lepiej przetwarza cukier.

Więc przeciwutleniacze wzmacniają mechanizmy obronne organizmu. Zmniejszają stres oksydacyjny. A poza tym poziomy cukru we krwi są regulowane. Jednocześnie zmniejsza się wchłanianie glukozy w jelitach.