Pokrzywa

Pokrzywa jest nam dobrze znana. Wiemy jak potrafi parzyć. A czy wiemy dlaczego tak właśnie jest? Zobaczmy!

Jej liście i łodygę pokrywają włoski parzące o długości do 2 mm. Rozszerzają się w górnej części, a w dolnej zwężają. Ścianki tych włosków wypełnia krzemionka i węglan wapnia. A na szczycie każdego włoska są pęcherzyki, które łatwo pękają i wypływa z nich ciecz. To ona parzy. Ta ciecz to kwas mrówkowy, który przedostaje się do organizmu, kiedy włoski łatwo wbiją się w skórę.

W efekcie powstają bąble, ponieważ przy poparzeniu kwasem mrówkowym uwalnia się substancja podobna do histaminy. Dlatego na skórze pojawiają się piekące, białawe bąble. Z tego względu pokrzywę staramy się omijać szerokim łukiem. Ale czy tak ma być ? Może jednak pokrzywa ma jakieś właściwości lecznicze? Ma.

Co prawda w smaku jest nieco obrzydliwa, ale można dosłodzić ją np. miodem lub zmieszać z miętą.
Najpierw sprawdźmy co pomaga na oparzenia pokrzywą.

Oparzenia pokrzywą – co pomaga

Oczywiście zioła. A jakie? A więc podrażnione miejsca pocieramy zgniecionymi liśćmi babki lancetowatej lub szałwią, nawet miętą. Nie należy wtedy przemywać wodą tych miejsc, gdyż nasili to uczucie pieczenia skóry.

W celach leczniczych używa się liści pokrzywy i jej korzeń. Liście mają od 1-2% flawonoidów, posiadają rutynę, kwasy organiczne, olejek eteryczny oraz witaminy: A, C, E, z grupy B (B2 i B5) i witaminę K. Odnajdziemy w niej także minerały np. potas, wapń i krzemionkę.

Pokrzywa jest jedną z bardziej wartościowych roślin, ze względu na swoje właściwości…

Liście pokrzywy

  • Wypłukują drogi moczowe, dzięki temu pomagają w leczeniu zakażenia pęcherza moczowego i układu moczowego
  • Posiadają chlorofil, taniny, karoten, ksantofil, witaminę C, K, B2, B5, garbniki, flawonoidy, wapń, żelazo, krzem i magnez

Korzeń pokrzywy

  • Ułatwiają oddawanie moczu, dlatego jest przydatny przy łagodnym powiększeniu prostaty
  • Korzeń posiada – sterole, kwasy tłuszczowe, skopoletynę, polisacharydy, krzemionka, ceramidy, garbniki, lignany i glikozydy

Liście i korzeń pobudzają układ odpornościowy. Jak jeszcze działają?

Pokrzywa – właściwości

Pokrzywa – właściwości
  • Zmniejsza alergię
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Obniża poziom mocznika
  • Zmniejsza stany zapalne
  • Działa lekko przeciwbólowo
  • Zapobiega wypadaniu włosów
  • Rozszerza naczynia krwionośne
  • Zmniejsza ciśnienie krwi
  • Stosowana jest przy chorobach reumatycznych

Pokrzywa jest wytrwałą rośliną, bo rośnie prawie wszędzie i nie jest przy tym wymagająca.