Metale ciężkie – detoksykacja organizmu to temat, którym się teraz zajmiemy. Substancje te są powszechnie obecne i obciążają człowieka. Z uwagi na to przyda się detoksykacja organizmu. No to zobaczmy jak można taki proces przeprowadzić na ziołowo
Jesteśmy coraz bardziej narażeni na działanie toksycznych metali, takich jak – rtęć, ołów, pallad, kadm, czy nikiel. Są różne sposoby, żeby pomóc ciału w uwalnianiu z metali ciężkich. Spójrzmy na naturalne metody. Dlatego przedstawię kilka przykładów w tym artykule
Uprzemysłowienie świata zatruwa środowisko. To jak sobie z tym radzić? I w jaki sposób przedostają się metale ciężkie do organizmu?
Jak przedostają się metale ciężkie do organizmu?
Poprzez glebę – czyli w łańcuchu pokarmowym gleba-roślina-człowiek, ponieważ źródła zanieczyszczeń mogą pochodzić z górnictwa, hutnictwa, przemysłu metalurgicznego, chemicznego, czy składowania odpadów. Nawet stosowane w wysokich dawkach nawozy mineralne np. fosforowe obciążają glebę i niektóre środki ochrony roślin również. Spożywamy produkty roślinne i zwierzęce – więc mamy pierwszą możliwą ścieżkę nieświadomego zatruwania organizmu.
Poprzez powietrze – wdychamy je każdego dnia i nie mamy wpływu na to jakie jest. A w nim są często zanieczyszczenia. Wchłaniają się też przez skórę. Do tego pijemy wodę. Ona również niekiedy jest zanieczyszczona. Myjemy się, a przez skórę też wchłaniają się szkodliwe substancje do organizmu.
Rośliny przez swój system korzeniowy i blaszki liściowe wchłaniają metale ciężkie. Człowiek jest wrażliwy na zwiększoną obecność metali ciężkich – zwłaszcza kadmu i ołowiu.
Rośliny gromadzące najwięcej metali ciężkich
- Sałata
- Kapusta
- Marchew
- Szpinak
- Pietruszka
- Ziemniaki
- Buraki
- Mniej metali zatrzymują inne warzywa – ogórki, pomidory, warzywa strączkowe i dyniowe oraz owoce
- Zanieczyszczone mogą być też ziarna zbóż
Skutki regularnego spożywania produktów zawierających nawet niewielkie ilości metali ciężkich mogą ujawnić się dopiero po wielu latach. Substancje te występujące w organizmach zwierzęcych i u ludzi powodują głównie zmiany w syntezie białka oraz zaburzenia wytwarzania ATP, które mogą zapoczątkować poważne choroby, łącznie z nowotworami. Dlatego warto o tym pamiętać.
Stopień toksyczności pierwiastków śladowych w organizmie zależy od: rodzajów związków w jakich metale występują, od ich form chemicznych, od tego jaką mają podatność na rozpuszczanie w płynach ustrojowych i lipidach, od tego ile czasu organizm je wchłania, ale też od odporności danego człowieka.
Metale wywołują też zatrucia i stany przewlekłe. W dłuższym okresie czasu przyczyniają się do zmian mutagennych i do uszkodzenia centralnego systemu nerwowego. Metale ciężkie – detoksykacja organizmu… zobaczmy dalej z czym to się wiąże
Jak działają metale na organizm?
Kadm – w ciele występują wolne jony kadmowe. Wiążą się one z atomami siarki, tlenu i wodoru. Dlatego następują zaburzenia w cyklach metabolicznych. W efekcie zachwiany jest metabolizm białek i przemiana witaminy B1. Zwiększa się też łamliwość kości, ponieważ dochodzi do złej ich mineralizacji. Kadm jest rakotwórczy. Wywołuje też białko w moczu, kamicę nerkową, obrzęk płuc, zapalenie błony śluzowej nosa i gardła, zanik węchu oraz niewydolność oddechową. Doprowadza do zaburzeń krążenia, niedokrwistości, nadciśnienia oraz do przedwczesnych porodów.
Głównie wątroba i nerki gromadzą kadm, ale też trzustka, jelita oraz gruczoły i płuca. W moczu ten pierwiastek jest widoczny dopiero, gdy wystąpi uszkodzenie nerek.
Ołów – wchłania się do organizmu głównie za pomocą dróg oddechowych. Wywołuje przewlekłe zatrucia układu pokarmowego i nerwowego. Objawia się to zmęczeniem, porażeniem mięśni, słabą pamięcią, a także zaburzeniami neurologicznymi i psychicznymi. Ołów powoduje zaburzenia metabolizmu wapnia, dlatego dochodzi do deformacji kości. Doprowadza do zakłóceń funkcji rozrodczych. Atakuje układ nerwowy i krwionośny, serce, nerki oraz wątrobę.
Nadmiar cynku – staje się wtedy rakotwórczy. Wysokie stężenie cynku odkłada się w nerkach i wątrobie. Wywołuje też niedokrwistość.
Rtęć – jest toksyczna. Odkłada się w nerkach, wątrobie i w układzie nerwowym. Uszkadza komórki. Opary rtęci mogą wywołać zatrucia, a nawet śmierć. Zatrucie następuje poprzez płuca, a tą drogą przedostaje się następnie do krwioobiegu.
I znów po głowie chodzą metale ciężkie – detoksykacja organizmu
Jak pozbyć się metali ciężkich z organizmu?
- Chlorella – ponieważ są to algi o bardzo wysokiej zawartości chlorofilu, dzięki której zawartość tlenu w organizmie jest zwiększona. Wiąże i rozprasza metale ciężkie i niektóre toksyny takie jak – dioksyny, formalhedyd i środki odstraszające owady. W Japonii przeprowadzono badania, które wykazały, że 8 gramów chlorelli dziennie powoduje 5-krotne wydalanie ołowiu, uranu i kadmu.
- Krzem – ponieważ pomaga w usuwaniu aluminium z ciała. Wraz z metalami ciężkimi często do organizmu przedostaje się aluminium, który sam w sobie nie jest metalem ciężkim.
- Glutation – jest triterpenem wytwarzanym przez organizm w normalnych warunkach w ilościach wystarczających. Chroni przed skutkami stresu oksydacyjnego. Bez glutationu komórki rozpadłyby się z powodu nieograniczonego utleniania. A organizm miałby małą odporność na kwasy i toksyny. Glutation wiąże się z metalami ciężkimi i toksynami. Tworzy rozpuszczalny w wodzie kompleks, który następnie jest wydalany z moczem.
- Selen – ponieważ ma silne działanie przeciwnowotworowe. Trzeba jednak pamiętać, że pierwiastek ten człowiek potrzebuje tylko w małych ilościach, dlatego że w dużych dawkach byłby toksyczny. Selen działa jak silny przeciwutleniacz. Zapewnia mocny układ odpornościowy. Detoksykuje organizm – uwalnia go z metali ciężkich, w tym także z rtęci.
Metale Ciężkie – Detoksykacja Organizmu niech nam nie będzie straszna.
Detoksykujące zioła

Różne pokarmy i zioła są detoksykujące. Robią to poprzez stymulowanie, oczyszczanie i wzmacnianie poszczególnych narządów wydalniczych.
- Skrzyp polny – ponieważ, zawiera dużo kwasu krzemowego. Działa moczopędnie i wzmacnia tkankę łączną. Skrzyp też rozrzedza krew. Tkanka łączna również bierze udział w usuwaniu toksyn i metali.
- Lucerna – gdyż, wzmacnia układ odpornościowy i regeneruje tkankę łączną. Oczyszcza krew, detoksykuje organizm. Stymuluje żołądek i jelita. Usuwa metale ciężkie.
- Karczoch – chroni przed toksynami i infekcjami. Działa moczopędnie, pobudza żółć. Ma właściwości przeciwreumatyczne.
- Dziki czosnek – rozprasza metale ciężkie i jest antybakteryjny, ponieważ zawiera glikozydy siarki, które tak działają. Dziki czosnek radzi sobie z pasożytami przewodu pokarmowego. Stosowany jest też przy nadciśnieniu. Wspomagająco działa przy miażdżycy. Na rynku dostępny jest też w postaci kapsułek.
- Pokrzywa – oczyszcza krew. Liście pokrzywy silnie detoksykują. Zawierają też garbniki, histaminę, witaminy i minerały takie jak – wapń, magnez, żelazo, kwas krzemowy oraz lecytynę. Wspiera metabolizm. Działa odkwaszająco na tkankę łączną. Pobudza wydzielanie trzustki. Wzmacnia układ odpornościowy.
- Rukiew wodna (rzeżucha) – wspiera wątrobę i nerki. Ma wpływ na cały metabolizm.
- Cayenne – stabilizuje krążenie, oczyszcza krew i wzmacnia serce. Pomaga przy nadciśnieniu, cukrzycy, zapaleniu stawów. Wspiera trzustkę, płuca i nerki. Wzmacnia cały organizm.
- Koper włoski – reguluje aktywność jelit. Działa moczopędnie.
- Nawłoć – ponieważ, wspomaga wątrobę, stymuluje metabolizm. Ma zastosowanie w chorobach układu moczowego i do płukania nerek oraz przy infekcjach pęcherza.
- Szyszki chmielu – zawierają mieszaninę olejków eterycznych, żywic, wosków, ale też gorzkich substancji – lupuliny i humulenu. Chmiel działa lekko detoksykująco, lekko przeciwzapalnie i kojąco.
- Imbir – poprawia krążenie i metabolizm. Łagodzi niestrawność i kolki po leczeniu zatruć pokarmowych.
- Korzeń łopianu – zawiera inulinę, garbniki, śluzy, substancje gorzkie, olejki eteryczne i inne składniki aktywne. Oczyszcza krew i wspomaga wątrobę. Działa przeciwnowotworowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Detoksykujące zioła – ciąg dalszy…
- Mniszek lekarski – korzeń i młode liście. Wzmacnia wątrobę, przewód pokarmowy, nerki i pęcherz moczowy. Używany jest przy kamieniach żółciowych i hemoroidach. Przy reumatyzmie też przynosi ulgę.
- Malwa – a dokładnie liście malwy zawierają wiele śluzu, olejki eteryczne i garbniki. Działa przeciwzapalnie i kojąco. Uwalnia toksyny.
- Chrzan – bo, działa moczopędnie i przeciwdrobnoustrojowo. Oczyszcza z toksyn i metali ciężkich. Poprawia krążenie krwi.
- Mięta pieprzowa – dlatego, że zawiera mentol, garbniki i substancje gorzkie. Działa przeciwskurczowo, kojąco, żółciopędnie, antyseptycznie. Stosuje się ją przy chorej wątrobie i stanach zapalnych żółci oraz w chorobach jelit.
- Korzeń rabarbaru – ma działanie lekko przeczyszczające. Hamuje wchłanianie toksyn i zanieczyszczeń przez jelito. Wspomaga przy zaparciach.
- Korzeń lukrecji – wspomaga tkankę łączną, oddychanie, równowagę hormonalną oraz błonę śluzową żołądka.
- Jagody jałowca – stosowane są w chorobach nerek i pęcherza moczowego. Działają detoksykująco, bakteriobójczo. Łagodzą ból reumatyczny i dnę moczanową oraz niestrawność.
Mam nadzieję, że w tym artykule udzieliłam Tobie przydatnych wskazówek jak sobie pomóc za pomocą naturalnych metod. Jak widać metale ciężkie można usunąć z organizmu, trzeba tylko wiedzieć za pomocą jakich ziół i roślin można taki zabieg przeprowadzić. A zatem metale ciężkie – detoksykacja organizmu to temat, który można ogarnąć i w domu wskazówki zastosować