Kardamon – właściwości lecznicze

Kardamon (Elettaria cardamomum) należy do najlepszych przypraw na świecie. Można zaliczyć go do roślin zielnych łagodzących różne dolegliwości.

Przede wszystkim bierze się pod uwagę 2 rodzaje kardamonu: zielony i czarny.
Kardamon zielony pochodzi ze Sri Lanki, południowych Indii, Iraku i Tajlandii. Rośnie też w Gwatemalii, na Madagaskarze, Papui Nowej Gwinei, w Tanzanii i w Wietnamie. Z kolei czarny kardamon pochodzi z Chin i wschodniej części Himalajów. Jest rośliną wieloletnią. Liście krzewu kardamonu są aromatyczne. Pojedyncza roślina może osiągać wysokość do 2,5 metra.

Nas interesują nasiona kardamonu. Można je znaleźć w sklepach w całości lub zmielone. Świeżo przygotowany proszek z kardamonu ma najwyższe stężenie składników leczniczych. Aktywne składniki wchodzą w reakcję z powietrzem, dlatego nie warto długo przechowywać zmielonych ziaren. Też wyparują po prostu.

Kardamon ma słodki, lekko korzenny aromat z nutami cytrusowymi, eukaliptusa i kamfory. Przyprawa ta dobrze komponuje się z koprem włoskim, chili, cynamonem, imbirem, anyżem i goździkami. Pasuje też do przetworów owocowych np. takich jak jabłka, gruszki i pomarańcze.

Według tradycyjnej medycyny chińskiej kardamon ma działanie rozgrzewające. Poprawia krążenie, dlatego można zastosować przy zimnych dłoniach lub stopach.

Nasiona Kardamonu – Cenne Składniki

  • Mircen
  • Borneol
  • Cyneol
  • Terpineol
  • Żelazo
  • Kamfora

Składniki te działają przeciwbakteryjnie i przeciwskurczowo. Poprawiają krążenie krwi. Rozrzedzają śluz.

Olejki eteryczne odpowiadają za smak tej przyprawy. Przy okazji kardamon promuje aktywność jelit.

Kardamon jest także składnikiem maści i balsamów oraz składnikiem do kąpieli, ponieważ łagodzi podrażnienia.

Arabowie żują nasiona kardamonu w celu poprawienia libido, służy zatem jako afrodyzjak.

Herbata z Kardamonu – Przepis

1 łyżeczkę zmiażdżonych nasion kardamonu zalej 250 ml wrzącej wody. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut pod przykryciem.

Ta herbata może pomóc w bólach głowy. Łagodzi też kaca, pomaga w detoksykacji organizmu. Łagodzi skurcze żołądka i pobudza apetyt. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Stymuluje metabolizm, a więc wspomaga organizm w spalaniu tłuszczu. Dlatego kardamon przydatny jest przy odchudzaniu.

Kawa z Kardamonem

Przyprawa ta jest bardzo popularna jako dodatek do kawy – szczególnie w krajach arabskich. Kawa dzięki temu jest łatwiej strawna. Wystarczy dodać 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu.

Kardamon – Właściwości Lecznicze

  • Niestrawność i zaparcia
  • Depresja
  • Przeziębienie i choroby układu oddechowego, kaszel, grypa, astma
  • Nieświeży oddech
  • Brak apetytu
  • Skurcze żołądka
  • Wzdęcia
  • Nudności i wymioty
  • Uczucie zimna
  • Ból menstruacyjny
  • Menopauza
  • Działa moczopędnie i łagodzi infekcje pęcherza moczowego
  • Dobrze wpływa na prostatę

Kardamon na Drogi Oddechowe

Starożytni Egipcjanie żuli nasiona, żeby umyć zęby, a intensywny zapach nasion przywracał świeży oddech. Regularne jego spożywanie eliminuje infekcje jamy ustnej i gardła. Łagodzi wrzody jamy ustnej.

Indianie stosują kardamon do leczenia chorób układu oddechowego. Używają przy astmie i przewlekłym zapaleniu oskrzeli. Zmniejsza objawy przeziębienia i grypy.

Ma pozytywny wpływ na struny głosowe, dlatego w Indiach piosenkarze dodają kardamon do mleka, gdyż są przekonani, że ich głos brzmi lepiej i zwalcza chrypkę. Łagodzi ból gardła. Ciepłe mleko z kardamonem pomaga też ludziom lepiej spać i zrelaksować się przed zaśnięciem.

Kardamon na Problemy Trawienne i Żołądkowo-Jelitowe

Stymuluje wydzielanie żółci i pobudza gruczoły ślinowe. W rezultacie żołądek może lepiej trawić nawet ciężkie posiłki. Uczucie dyskomfortu w brzuchu ustępuje szybko. Nasiona również pobudzają apetyt.

Kardamon Obniża Wysokie Ciśnienie Krwi

Kardamon Obniża Wysokie Ciśnienie Krwi

W 2009 roku Indian Journal of Biochemistry and Biopyhsics opublikował badanie dotyczące hipotensyjnego (obniżającego ciśnienie krwi) działania tej przyprawy. 20 pacjentów otrzymywało 3 gramy kardamonu dziennie przez kilka tygodni. Stwierdzono poprawę w ich ogólnym samopoczuciu i w wartościach ciśnienia krwi.

Pamiętaj! Nie stosuj kardamonu przy kamieniach żółciowych, bo promuje ruchliwość. Ani w ciąży. Tutaj powodem jest wysoki poziom kamfory, która ogrzewa dolną część brzucha i wspomaga przepływ krwi do macicy. A to rozpoczyna wczesne skurcze. Jeśli masz alergie to też nie stosuj kardamonu.

Czasem tak niewiele potrzeba, żeby sobie pomóc w naturalny sposób. Spróbuj. Przetestuj jeśli zechcesz!

Można też znaleźć kapsułki z kardamonem, to wygodna forma do użycia np. w podróży przy dolegliwościach.

Kardamon w Kuchni

Kardamon zalicza się do najdroższych przypraw na świecie, tylko wanilia i szafran osiągają ceny wyższe. Wysoka cena wynika z tego, że jest zbierany ręcznie. A zbiory są pracochłonne i czasochłonne.

Zastosowanie kardamonu utrwaliło się w deserach i pieczonych piernikach oraz ciasteczkach, ponieważ bardzo do nich pasuje. Koneserzy lubią go w zupach i potrawach z ryżu. Znalazł swoje miejsce też w lodach, grzanym winie, ponczu i w kompotach.

Zielony kardamon jest polecany do deserów, ale też słonych potraw, ponieważ jest delikatniejszy w smaku. Wytwarza się też z jego dodatkiem likiery. Natomiast czarny kardamon jest cierpki i ziemisty, dlatego bardziej nadaje się do pieczonej jagnięciny i dań mięsnych.

Jeśli nie używasz kardamonu w swojej kuchni to poeksperymentuj z tą przyprawą. Nie bój się, bo warto przetestować pożywienie pod kątem leczniczym.