Galgant (łac. Alpinia officinarum) to przyprawa lecznicza. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ziołolecznictwo wykorzystuje korzeń (kłącze) tej rośliny. Można powiedzieć, że wizualnie korzeń jest bardzo podobny do imbiru.
Niemiecka benedyktynka Hildegarda z Bingen, żyjąca w latach 1098-1179 uważała galgant za jedną z najważniejszych roślin leczniczych. Określiła ją jako “przyprawę życia” – skuteczną zwłaszcza przy chorobach serca i dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Hildegarda zalecała również galgant jako środek zapobiegawczy. W tym celu należy nim codziennie posypywać potrawy np. zupy, gulasz, sałatki lub dodawać do sosów, a nawet do win.
Galgant – Skład i Działanie
Przyjrzyjmy się teraz jakie cenne składniki posiada korzeń (kłącze) galgantu.
- Olejek eteryczny z gineolem
- Pikantne substancje np. diaryloheptanoidy, gingerole
- Flawonoidy – zwłaszcza galangina
- Garbniki – tak zwana czerwień taninowa odpowiada za czerwonawy kolor kłącza
Olejek eteryczny pozyskany z galgantu działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo i antybakteryjnie. A pikantne substancje łagodzą żołądek i hamują potrzebę wymiotów np. przy chorobie lokomocyjnej.
Galgant działa na trawienie, indukuje (pobudza) żółć i apetyt. Herbata z galgantu lub nalewka jest stosowana przede wszystkim w leczeniu bólu brzucha, nudności, wzdęć, utraty apetytu i kolki żółciowej.
Galgant Łagodzi Stany Zapalne
Galgant działa przeciwskurczowo i przeciwbakteryjnie oraz jako inhibitor syntezy prostaglandyn. Prostaglandyny są hormonami tkankowymi, które mogą powodować stan zapalny i ból, jeśli nie są w równowadze. Pikantne substancje zawarte w korzeniu przeciwdziałają tej dysharmonii. Warto tę roślinę stosować w przypadku reumatyzmu lub zapalenia stawów.
Ekstrakt z korzenia wyraźnie łagodzi stany zapalne, ponieważ obniża poziom histaminy.
Galgant Zabija Komórki Nowotworowe
Niektóre substancje aktywne w galgancie dezaktywują geny rakowe oraz hamują wzrost komórek nowotworowych.
Profesor Peter Houghton z Kings College London razem ze swoim zespołem badawczym odkryli, że roślina ta pomaga w walce z rakiem płuc i piersi. Stwierdzili, że ekstrakt z korzenia z jednej strony zabija komórki rakowe, a z drugiej strony chroni zdrowe komórki przed substancjami rakotwórczymi.
Galgant – przyprawa lecznicza. W Laosie, Kambodży i Wietnamie jest stosowana w leczeniu raka żołądka.
W swojej apteczce warto mieć nalewkę z galgantu, która jest wszechstronnym lekarstwem.
Nalewka Galgantowa Oczyszcza Żołądek – Przepis
Ta nalewka oczyszcza i wzmacnia żołądek. Przydatna jest również przy niestrawności i utracie apetytu.
Składniki
- 10 g korzenia galgantu (ciętego lub sproszkowanego)
- butelka 40% alkoholu
Wykonanie
Należy umieścić korzeń i alkohol w butelce z szeroką szyjką. Zamykamy dobrze i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie. W tym czasie od czasu do czasu porządnie wstrząsamy butelką. Następnie trzeba przefiltrować przez drobne sitko nalewkę. A teraz przygotuj buteleczkę z kroplomierzem i napełnij ją nalewką.
Nalewka Galgantowa – Sposób użycia
15 kropli nalewki galgantowej stosuj do 3 razy dziennie, wymieszaj z niewielką ilością wody. Pij najlepiej 15 minut przed posiłkiem.
Galgant w Kuchni
Galgant jest podobny do imbiru pod względem smaku i zapachu. Przyprawa ta dobrze komponuje się z potrawami z ryżu, gulaszami, zupami i warzywami. Jest stosowana głównie w kuchni azjatyckiej – zwłaszcza w Tajlandii. Galgant jest znany jako imbir tajski lub imbir syjamski.
W Indonezji doprawia się napoje startym korzeniem lub sproszkowaną przyprawą. Napój taki ma za zadanie wzmacniać organizm.
Leczniczy Napój Energetyczny z Galgantem – Przepis
Pobudza umysł i oczyszcza ciało.
Składniki
- 3 limonki
- 0,5 litra wody
- 4 łyżki startego korzenia galgantu
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 2 łyżeczki kurkumy
- 6 łyżek syropu z agawy
- 2 łyżki drobno posiekanych liści mięty pieprzowej
- 2 łyżki drobno posiekanych liści pokrzywy
Wykonanie
Starte skórki limonki gotujemy w wodzie, aż ta zmieni kolor na zielony. Dodajemy starty korzeń galgantu, posiekaną trawę cytrynową, posiekane zioła i gotujemy wszystko razem przez 15 minut. Następnie czekamy nieco aż ostygnie nasz napój energetyczny i dodajemy do niego kurkumę, wyciśnięty sok z limonek i sok z agawy. Mieszamy i gotowe. Jeśli chcesz, to możesz rozcieńczyć ten napój przed użyciem wodą mineralną i udekorować liśćmi mięty.
W sklepach azjatyckich można znaleźć korzeń galgantu w całości. Jeśli go owiniesz folią spożywczą to w lodówce można go przechowywać przez okres 2-3 tygodni. A jeśli chcesz przedłużyć jego okres trwałości to obierz i pokrój korzeń w plasterki, a następnie wysusz.
Aromatyczna Herbata Galgantowa – Przeciwgorączkowa
Ta herbata działa przeciwgorączkowo i leczy zapalenie dziąseł.
Składniki
- 1 łyżeczka (2 g) suszonego, zmiażdżonego korzenia galgantu
- 1 szklanka wody
Wykonanie
Zalej sproszkowany korzeń wrzącą wodą i odstaw na 10 minut pod przykryciem do zaparzenia. Następnie przefiltruj herbatę przez sitko. Pij po filiżance 2-3 razy dziennie. Efekt leczniczy można spotęgować dodając do tej herbaty kwiaty bzu czarnego lub kwiaty lipy.
A teraz podam kolejny przepis z galgantem, tym razem wino.
Wino Galgantowe Hildegardy
Składniki
- 1 łyżeczka świeżego korzenia galgantu
- 250 ml białego wina
Wykonanie
Gotujemy obrany korzeń w winie przez 10 minut od zagotowania. Następnie przecedzamy. Czekamy aż wino ostygnie, przelewamy do butelki.
Drugi sposób – to można zagotować 1 łyżkę proszku galgantu w 750 ml wina, też przez 10 minut. A następnie przecedzić i zostawić do ostygnięcia.
Sposób Użycia
1 kieliszek likierowy wypełniony winem galgantowym można pić 2-3 razy dziennie przed jedzeniem.
Pamiętaj! Ponieważ wino jest ugotowane, to zawiera bardzo mało alkoholu. Ale nie nadaje się jako lek na choroby wątroby, ani jako lek dla dzieci.
Galgant to cenna przyprawa lecznicza, warto po nią sięgać, spróbuj i przekonaj się!