Jałowiec – właściwości lecznicze

Jałowiec pospolity (Juniperus communis), a konkretnie jagody jałowca posiadają właściwości lecznicze. Były znane w starożytności – jako środek zapobiegający cholerze i innym chorobom oraz jako przyprawa w kuchni.

Surowiec jest łatwo pozyskiwany, ponieważ roślina ta rośnie na całym obszarze półkuli północnej, również w Polsce. Występuje głównie w lasach iglastych, rzadziej w liściastych. To krzew zimozielony, rzadziej występuje jako drzewo. Lubi światło. Kwitnie od maja do czerwca.

Roślina ta ma silne działanie bakteriobójcze i wzmacnia odporność. Jagody jałowca wykorzystywane są też jako przyprawa w kuchni np. do pieczeni wieprzowej, kapusty, czy pieczonej gęsi. Dodaje pikantnego smaku potrawom i jednocześnie wpływa dobrze na przewód pokarmowy. Jałowiec jest także aromatycznym składnikiem dżinu. Stanowi dodatek do dziczyzny (w krajach niemieckojęzycznych) i wysokotłuszczowych potraw mięsnych. W Skandynawii jałowiec używa się do konserwowania i aromatyzowania piwa.

Jest rośliną olejkową to znaczy, że pozyskuje się z niej olejek eteryczny, a konkretnie z szyszkojagód, igieł i pędów. Do celów leczniczych pozyskuje się owoce, czyli jagody jałowca. Są one dostępne w sprzedaży w sklepach zielarskich.

Jagody jałowca – Skład

  • Kwasy
  • Flawonoidy
  • Olejek eteryczny
  • Cukry (do 30%)
  • Taniny
  • Lignany
  • Żywice

Jałowiec – Właściwości

  • Poprawia ukrwienie nerek
  • Działa silnie moczopędnie
  • Dobrze przepłukuje nerki
  • Stosuje się go przy kamieniach nerkowych i chorobach pęcherza moczowego
  • Oczyszcza krew
  • Działa napotnie
  • Używany jest przy chronicznych chorobach skóry
  • Działa przeciwreumatycznie
  • Łagodzi wzdęcia, ponieważ rozwijają się one w jelicie z powodu nieprawidłowego lub niepełnego rozkładu składników odżywczych przez niektóre bakterie. W wyniku tego powstaje m.in. Metan. Jałowiec reguluje florę jelitową
  • Antyseptycznie
  • Stosowany jest przy niewydolności wątroby i przy złym przepływie żółci
  • Wykorzystywany jest przy nadmiernej fermentacji w jelitach
  • Z uwagi na aktywność pobudzającą krążenie jałowiec stymuluje błonę śluzową żołądka. Dzięki temu następuje lepsza wymiana składników odżywczych i występuje zwiększone tworzenie się soku żołądkowego. W efekcie pokarmy mogą być trawione lepiej i szybciej. Zwiększa się apetyt
  • Posiada właściwości przeciwdrgawkowe. Można to wziąć pod uwagę w przypadku ciężkich skurczów żołądkowo-jelitowych. Działa bezpośrednio na nerwy w przewodzie pokarmowym i pobudza je do rozluźniania mięśni. Dzięki temu skurcze słabną.
  • Jest stosowany na zgagę, ponieważ równoważy kwasowość w żołądku, neutralizuje nadmiar kwasu żołądkowego.
  • Ma wysoką zawartość betuliny, dlatego pomaga w infekcja dróg moczowych. Dlatego, że betulina nie może być metabolizowana w czasie trawienia przez organizm. Jednak skuteczna jest przy wydalaniu z moczem, ponieważ zadziała przeciwzapalnie
  • Niweluje nieprzyjemny zapach z jamy ustnej, gdyż działa bakteriobójczo
właściwości jałowca

Jałowiec – Ciąg dalszy…

W medycynie ludowej stosowano jałowiec przy infekcjach grypowych i przy nieregularnych cyklach miesiączkowych, dlatego że radzi sobie z tymi dolegliwościami.

Jałowiec używa się na różne sposoby, ponieważ ma znaczną ilość składników aktywnych biologicznie. Jeśli chcesz stosować na skórę olej z jałowca to stosuj w rozcieńczeniu tzn. 3-5 kropli tego oleju dodawaj do oleju nośnego np. migdałowego, czy kokosowego, ponieważ bez rozcieńczenia mógłby podrażniać skórę.

Można dodać kilka kropli oleju do wody w wannie, ponieważ taka kąpiel jest dobra na problemy ze stawami i mięśniami.

Olej ten oczyszcza powietrze, dlatego stosuje się w kominkach do aromaterapii.

Olej z jałowca stosuje się też wewnętrznie, jednak ja bym tu nie przesadzała. Dlatego, że stosowanie go powyżej 6 tygodni może uszkodzić nerki. Należy go przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, dzięki temu zachowa wszystkie swoje pierwotne właściwości.

W swoim składzie ma też kamforę, dzięki temu wykazuje pozytywny wpływ na różne choroby układu oddechowego. Kamfora działa wykrztuśnie i wspomaga krążenie krwi. Dzięki temu usuwane są toksyny z płuc.

Olej z jałowca działa przeciwzapalnie, dlatego można go mieszać z wodą w celu płukania gardła i jamy ustnej. Łagodzi zapalenie dziąseł.

Jałowiec od dawna zakotwiczył się w życiu codziennym. Najczęściej w ogrodach pełni funkcję krzewu ozdobnego. To jedno z najbardziej rozpowszechnionych drewien iglastych na świecie, ponieważ ma 7 tys. podgatunków.