Hibiskus (Malwa sudańska, Ketmia) jest krzewem jednorocznym, dorasta do 2,5 m wysokości. Posiada grube i ciemnoczerwone kwiaty, choć zdarzają się gatunki o innej barwie. O zapachu delikatnym, za to wyrazistym, kwaśnym smaku. Powszechny jest w południowo-wschodniej Azji, w Afryce – w części zachodniej i środkowej, na Florydzie, Filipinach, w Australii, czy Brazylii.
Zawiera w swoim składzie kwasy organiczne np. kwas hibiskusowy, jabłkowy, winowy, cytrynowy i protokatechowy. Ten ostatni działa antyoksydacyjnie, a więc redukuje ilość wolnych rodników. A to opóźnia procesy starzenia i zapobiega wielu chorobom.
Kwasy organiczne pobudzają metabolizm komórkowy i odbudowują naskórek. Hibiskus to również antocyjany (są to ciemne barwniki roślinne), pektyny i fitosterole, flawonoidy i sporo witaminy C.
Kwiaty hibiskusa dodaje się do herbat owocowych – barwią je przy okazji na czerwono. Napar można pić kilka razy dziennie. Hibiskus nadaje się również do wykonywania okładów.
Herbata z hibiskusa obniża ciśnienie krwi
Badania przeprowadzone na pacjentach z wysokim ciśnieniem, którym zaczęto włączać do codziennej diety – oprócz leków zbijających ciśnienie – też herbatę z hibiskusa, wykazały że, ciśnienie krwi spadło średnio o 7,2 mm Hg. Wystarczyły 3 filiżanki herbaty z hibiskusa dziennie, żeby obniżyć ciśnienie skurczowe i rozkurczowe jednocześnie. A ciśnienie w normie zmniejsza ryzyko udaru i ataku serca.
Hibiskus i wątroba
Zanieczyszczone środowisko wpływa na stan wątroby. Do tego dochodzą czynniki takie jak np. stres, przemęczenie, czy nieregularne odżywianie. Wszystkie one obciążają wątrobę ponad normę, wolnymi rodnikami, a to wpływa negatywnie na jej stan. Dodatki do żywności też przeciążają ten organ. A hibiskus chroni tkanki wątroby przed szkodliwymi wpływami środowiska.
Antyoksydanty z hibiskusa chronią wątrobę, bo są przeciwutleniaczami i minimalizują liczbę wolnych rodników. A z kolei wolne rodniki są atomami lub cząsteczkami pozbawionymi jednego lub więcej elektronów, dlatego atakują zdrowe tkanki, żeby sobie ten poziom wyrównać. I co się dzieje? Dochodzi do uszkodzenia białek i DNA.
Antyoksydanty to związki chemiczne, które już w niewielkich stężeniach chronią przed procesami utleniania.
Hibiskus doskonale gasi pragnienie – zwłaszcza w miesiącach letnich jest to przydatne. Często jest również składnikiem innych herbat np. jest dodatkiem do herbat malinowych, napojów i mieszanek ziołowych.
Hibiskus – właściwości
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Obniża gorączkę
- Reguluje gospodarkę hormonalną u kobiet
- Działa antydepresyjnie
- Stymuluje metabolizm komórkowy
- Obniża ciśnienie krwi
- Chroni wątrobę przed toksynami ze środowiska
- Obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów
- Programuje śmierć komórek w pewnych postaciach białaczki
- Zmniejsza wchłanianie glukozy do organizmu, dlatego przydatny jest w czasie odchudzania
- Rzadko występuje alergia na hibiskus
- Usuwa toksyny z organizmu
- Obniża ciśnienie krwi
- Zapobiega złogom w tętnicach
- Zawiera dużo witaminy C, a więc wspomaga układ odpornościowy
- Działa przeciwzapalnie
- Antybakteryjnie
- Hibiskus może podwyższyć poziom estrogenów, dlatego kobiety w ciąży powinny unikać dużych dawek hibiskusa
- Działa lekko przeczyszczająco
- Zakwasza mocz i zwiększa perystaltykę układu moczowego
- Zwiększa wydzielanie soków trawiennych
- Łagodzi wypryski, pokrzywkę i owrzodzenia
- Większe dawki hibiskusa stymulują produkcję żółci i rozszerzają naczynia wieńcowe
- Rozkurcza mięsień macicy
- Hamuje odczyny alergiczne
- Hamują rozwój drożdżaków i niektórych pierwotniaków w układzie pokarmowych
- Zapobiega sklerozie
- Hibiskus zawiera więcej przeciwutleniaczy, niż zielona herbata, dlatego warto po niego sięgać
- Okłady z naparu hibiskusa można stosować na oczy, bo złagodzą zapalenie spojówek
- Również okłady na twarz, ponieważ obkurczają rozszerzone pory i zmniejszają worki pod oczami
- Okłady miejscowe na ciało, gdyż zmniejszają wysięk około naczyniowy
Hibiskus leczy nieżyt układu oddechowego i przeziębienie. Kobiety planujące zajście w ciążę, nie powinny pić hibiskusa, ani przyjmować żadnych ekstraktów z niego, dlatego że może utrudnić zajście w ciążę.
Hibiskus jest kwaskowaty w smaku, ale za to jest skuteczny w działaniu. Można go dosładzać miodem.
Płukanka z hibiskusa nadaje włosom czerwony lub rudy odcień, więc jeśli ktoś takich kolorów poszukuje, to można tą sprawę załatwić z pomocą hibiskusa. Hibiskus domyka też łuski włosowe, dzięki temu włosy odzyskują gładkość i miękkość. Zapach jest bardzo delikatny, dlatego nie przenosi się na włosy.