Hibiskus – właściwości lecznicze

Hibiskus (Malwa sudańska, Ketmia) jest krzewem jednorocznym, dorasta do 2,5 m wysokości. Posiada grube i ciemnoczerwone kwiaty, choć zdarzają się gatunki o innej barwie. O zapachu delikatnym, za to wyrazistym, kwaśnym smaku. Powszechny jest w południowo-wschodniej Azji, w Afryce – w części zachodniej i środkowej, na Florydzie, Filipinach, w Australii, czy Brazylii.

Zawiera w swoim składzie kwasy organiczne np. kwas hibiskusowy, jabłkowy, winowy, cytrynowy i protokatechowy. Ten ostatni działa antyoksydacyjnie, a więc redukuje ilość wolnych rodników. A to opóźnia procesy starzenia i zapobiega wielu chorobom.

Kwasy organiczne pobudzają metabolizm komórkowy i odbudowują naskórek. Hibiskus to również antocyjany (są to ciemne barwniki roślinne), pektyny i fitosterole, flawonoidy i sporo witaminy C.

Kwiaty hibiskusa dodaje się do herbat owocowych – barwią je przy okazji  na czerwono. Napar można pić kilka razy dziennie. Hibiskus nadaje się również do wykonywania okładów.

Herbata z hibiskusa obniża ciśnienie krwi

Badania przeprowadzone na pacjentach z wysokim ciśnieniem, którym zaczęto włączać do codziennej diety – oprócz leków zbijających ciśnienie – też herbatę z hibiskusa, wykazały że, ciśnienie krwi spadło średnio o 7,2 mm Hg. Wystarczyły 3 filiżanki herbaty z hibiskusa dziennie, żeby obniżyć ciśnienie skurczowe i rozkurczowe jednocześnie. A ciśnienie w normie zmniejsza ryzyko udaru i ataku serca.

Hibiskus i wątroba

Zanieczyszczone środowisko wpływa na stan wątroby. Do tego dochodzą czynniki takie jak np. stres, przemęczenie, czy nieregularne odżywianie. Wszystkie one obciążają wątrobę ponad normę, wolnymi rodnikami, a to wpływa negatywnie na jej stan. Dodatki do żywności też przeciążają ten organ. A hibiskus chroni tkanki wątroby przed szkodliwymi wpływami środowiska.

Antyoksydanty z hibiskusa chronią wątrobę, bo są przeciwutleniaczami i minimalizują liczbę wolnych rodników. A z kolei wolne rodniki są atomami lub cząsteczkami pozbawionymi jednego lub więcej elektronów, dlatego atakują zdrowe tkanki, żeby sobie ten poziom wyrównać. I co się dzieje? Dochodzi do uszkodzenia białek i DNA.

Antyoksydanty to związki chemiczne, które już w niewielkich stężeniach chronią przed procesami utleniania.

Hibiskus doskonale gasi pragnienie – zwłaszcza w miesiącach letnich jest to przydatne. Często jest również składnikiem innych herbat np. jest dodatkiem do herbat malinowych, napojów i mieszanek ziołowych.

właściwości lecznicze hibiskusa

Hibiskus – właściwości

  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Obniża gorączkę
  • Reguluje gospodarkę hormonalną u kobiet
  • Działa antydepresyjnie
  • Stymuluje metabolizm komórkowy
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Chroni wątrobę przed toksynami ze środowiska
  • Obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów
  • Programuje śmierć komórek w pewnych postaciach białaczki
  • Zmniejsza wchłanianie glukozy do organizmu, dlatego przydatny jest w czasie odchudzania
  • Rzadko występuje alergia na hibiskus
  • Usuwa toksyny z organizmu
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Zapobiega złogom w tętnicach
  • Zawiera dużo witaminy C, a więc wspomaga układ odpornościowy
  • Działa przeciwzapalnie
  • Antybakteryjnie
  • Hibiskus może podwyższyć poziom estrogenów, dlatego kobiety w ciąży powinny unikać dużych dawek hibiskusa
  • Działa lekko przeczyszczająco
  • Zakwasza mocz i zwiększa perystaltykę układu moczowego
  • Zwiększa wydzielanie soków trawiennych
  • Łagodzi wypryski, pokrzywkę i owrzodzenia
  • Większe dawki hibiskusa stymulują produkcję żółci i rozszerzają naczynia wieńcowe
  • Rozkurcza mięsień macicy
  • Hamuje odczyny alergiczne
  • Hamują rozwój drożdżaków i niektórych pierwotniaków w układzie pokarmowych
  • Zapobiega sklerozie
  • Hibiskus zawiera więcej przeciwutleniaczy, niż zielona herbata, dlatego warto po niego sięgać
  • Okłady z naparu hibiskusa można stosować na oczy, bo złagodzą zapalenie spojówek
  • Również okłady na twarz, ponieważ obkurczają rozszerzone pory i zmniejszają worki pod oczami
  • Okłady miejscowe na ciało, gdyż zmniejszają wysięk około naczyniowy

Hibiskus leczy nieżyt układu oddechowego i przeziębienie. Kobiety planujące zajście w ciążę, nie powinny pić hibiskusa, ani przyjmować żadnych ekstraktów z niego, dlatego że może utrudnić zajście w ciążę.

Hibiskus jest kwaskowaty w smaku, ale za to jest skuteczny w działaniu. Można go dosładzać miodem. 

Płukanka z hibiskusa nadaje włosom czerwony lub rudy odcień, więc jeśli ktoś takich kolorów poszukuje, to można tą sprawę załatwić z pomocą hibiskusa. Hibiskus domyka też łuski włosowe, dzięki temu włosy odzyskują gładkość i miękkość. Zapach jest bardzo delikatny, dlatego nie przenosi się na włosy.