Cynamon to przyprawa, którą dobrze znamy i lubimy. To też skuteczny lek naturalny. Może obniżyć poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu. Poprawia metabolizm. Warto go stosować w profilaktyce antynowotworowej. Pomocny jest przy rozmaitych dolegliwościach i może zwiększać skuteczność niektórych terapii.
Cynamon to kora tropikalnego drzewa cynamonowego. Znamy laski cynamonu oraz wersję zmieloną, gotową do użycia w kuchni.
Dla większości ludzi to tylko przyprawa do cappuccino, pierników, czy różnych deserów. Jego właściwości zostały zapomniane. Często służy po prostu jako środek aromatyzujący.
Badania naukowe potwierdzają przeciwdrobnoustrojowe działanie cynamonu. To pierwsza liga jeśli chodzi o środki naturalne w leczeniu.
Przydatny jest w infekcjach bakteryjnych przewodu pokarmowego. W postaci proszku ma zastosowanie jako środek przeciwgrzybiczy do stóp. Dlatego można go rozsypać w butach. Wtedy też będzie neutralizował zapach potu.
Cynamon w Cukrzycy
Ciekawą jego cechą jest właśnie wpływ na obniżanie poziomu cukru we krwi.
Naukowcy przeprowadzili badania na grupie 60 osób, które leczyły się od lat z powodu cukrzycy typu 2. Wynik badania opublikowano w 2003 r. w czasopiśmie Diabetes Care.
Badanych podzielono na 6 grup.
Grupa 1 otrzymywała 2 x dziennie 500 mg cynamonowe kapsułki, czyli w sumie 1 gram cynamonu dziennie.
Grupa nr 2 brała 6 kapsułek, czyli 3 g cynamonu dziennie.
Z kolei grupa 3 nawet 12 kapsułek, to 6 g.
Grupy nr 4, 5, 6 otrzymywały placebo.
Kapsułki wszystkie grupy przyjmowały natychmiast po posiłku. Grupa 1 brała po jednej kapsułce po śniadaniu i po obiedzie, a grupy 2 i 3 przyjmowały 3 x dziennie 1/3 dawki po głównych posiłkach.
Uczestnicy tego badania pozostali przy normalnym jedzeniu i przyjmowali też przepisane leki. Po 40 dniach w grupie placebo wyniki pozostały takie same, nie odnotowano spadku cukru we krwi. Natomiast w grupach z kapsułkami cynamonu zaobserwowano, że spadł poziom glukozy we krwi, od 18-29%.
U tych ludzi cynamon przy okazji obniżył poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów – od 10-24% cholesterolu i od 23-30% trójglicerydów.
Natomiast poziom dobrego cholesterolu HDL nie uległ obniżeniu. Nawet 20 dni po zakończeniu eksperymentu pacjenci doświadczali jeszcze pozytywnych skutków wcześniejszej kuracji cynamonowej.
Szczególnie interesujące było to, że najbardziej długotrwałe efekty zaobserwowano u tych, którzy przyjmowali najmniejszą dawkę, czyli 1 g/dziennie. To pokazuje, że taka dawka była wystarczająca.
Inne badanie – opublikowane w 2007 r. w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że cynamon opóźnia opróżnianie żołądka, dzięki temu organizm nie zostaje zalany nagle dużą ilością cukru we krwi. Glukoza wtedy stopniowo dostaje się do krwi. Zatem to dobre wieści dla osób cierpiących na insulinooporność (stan przedcukrzycowy) lub zespół metaboliczny.
Cynamon Wspomaga Utratę Tłuszczu
Zespół metaboliczny obejmuje również wyraźną nadwagę. Czy zatem cynamon może pomóc schudnąć? No zobaczmy.
Stan przedcukrzycowy lub zespół metaboliczny powodują, że organizm słabo reaguje na insulinę. Poziom cukru we krwi pozostaje podwyższony. Trzustka wlewa coraz więcej insuliny w nadziei, że poziom cukru we krwi w końcu spadnie. W efekcie w insulinooporności zwiększa się nie tylko poziom cukru we krwi, ale także poziom insuliny.
A jak to się ma do komórek tłuszczowych w okolicy brzucha? Ano ma się.
Bo te komórki są szczególnie wrażliwe na wysoki poziom insuliny. Wysoki jej poziom sygnalizuje komórkom tłuszczowym, że jest dużo cukru. A co za tym idzie, że jest dużo energii w krążeniu. Więc organizm nie widzi żadnego powodu, żeby tracić tłuszcz. W ten sposób insulina hamuje utratę tłuszczu, bo komórki tłuszczowe w tej sytuacji nie uwalniają żadnych rezerw tłuszczu.
No to jakie działania podjąć, żeby zgubić wagę? Na przykład zdrowa dieta z odrobiną cynamonu. Niski poziom insuliny sprawi, że jakiś % tkanki tłuszczowej zmaleje.
Cynamon jest rozgrzewającą przyprawą. A produkcja ciepła (termogeneza) zużywa większą energię, a więc kalorie.
Cynamon Pobudza Mózg
Nie trzeba nawet jeść cynamonu, wystarczy go powąchać, aby korzystnie wpłynął na nasze zdrowie. Dlaczego? Ponieważ jego zapach pobudza mózg. Może poprawiać wyniki poznawcze – poprawia pamięć i koncentrację.
Prawdopodobnie pomoże przy chorobie Alzheimera, gdyż blokuje tworzenie się niekorzystnych złogów w mózgu, a nawet pomaga je rozkładać. Tutaj podeprę się badaniami przeprowadzonymi przez naukowców University of California, opublikowane w 2009 r. w Journal of Alzheimer’s Disease.
Rodzaje Cynamonowca
Warto pamiętać, że cynamonowiec cejloński i chiński posiadają zbliżone właściwości lecznicze. A cynamonowiec cassia dodatkowo zawiera kumarynę. Dlatego nie należy go stosować w dużych dawkach, bo mógłby spowodować uszkodzenie wątroby i nerek. Cassia ma też mnie eugenolu.
Pamiętaj! Cynamonowca cejlońskiego nie zaleca się kobietom w ciąży, gdyż może dojść do poronienia. Również przy innych rodzajach cynamonowca zaleca się ostrożność.
Trzeba też powiedzieć, że olejek eteryczny cynamonowy nierozcieńczony będzie podrażniał skórę i wywoła zaczerwienienie.
Cynamon jest fajną przyprawą, ale należy go używać z umiarem. Jest miłym akcentem, zwłaszcza zimą w naszych domach