Candida jest grzybem drożdżowym. Dopóki się nie rozprzestrzeni nadmiernie, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Występuje na błonach śluzowych wielu ludzi. Infekcja Candidą może objawiać się grzybicą pochwy, jelit, jamy ustnej, gardła.
Candida albicans jest najczęstszą przyczyną kandydozy (choroby zakaźnej grzybów). Grzyb ten ma jedną pozytywną funkcję – w przypadku zatrucia metalami ciężkimi, ponieważ łagodzi negatywne skutki tych zatruć. Wiąże metale ciężkie.
Objawy zakażenia Candidą
W zależności od tego gdzie wybuchnie zakażenie – w których częściach ciała, różne są objawy. Oprócz zaczerwienienia na dotkniętych obszarach ciała powstaje też błyszcząca, biała powłoka. Innym rodzajem zakażenia są grzyby paznokciowe, u stóp i nóg, ponieważ Candida obecna jest w wilgotnych i ciepłych częściach ciała.
Jeśli infekcja nawraca, to najprawdopodobniej również jelito jest zainfekowane grzybem, gdzie nie widać tego zakażenia.
Candida – konsekwencje zakażenia
- Wzdęcia
- Biegunka
- Zgaga
- Zmęczenie
- Uszkodzenie nerek
- Ból głowy
- Zapalenie zatok
Na skutek przewlekłej infekcji grzybowej, układ odpornościowy jest osłabiony. Jest stale w akcji, dlatego że próbuje ciągle zwalczać infekcję.
Candida albicans może wywoływać też astmę lub alergię. Ma szkodliwy wpływ na florę jelitową i przyczynia się do rozwoju chorób jelit takich jak choroba Crohna oraz celiakia. Z powodu grzybicy wzrasta ryzyko depresji, a nawet zachorowania na schizofrenię.
Candida – przyczyny zakażenia
Przyczyną występowania Candidy mogą być choroby autoimmunologiczne. Grzyby rozwijają się wszędzie tam gdzie jest utracona naturalna równowaga. Gdy pH w okrężnicy lub w pochwie wzrasta, to zaczyna brakować naturalnej osłony w postaci wystarczającej ilości bakterii kwasu mlekowego i innych mikroorganizmów, które zapobiegają rozprzestrzenianiu się Candidy.
Walka z infekcją grzybiczą
Ważna przy tym będzie zmiana diety (wyeliminowanie żywności przetworzonej, alkoholu, serów pleśniowych i drożdży) oraz stosowanie probiotyków, ponieważ one będą przywracały równowagę flory jelitowej i pochwy. Oba te czynniki wzmocnią także układ odpornościowy. Raz w roku można też wykonywać oczyszczanie jelita grubego, które pomaga zapobiegać zakażeniom Candida.
Poza tym należy unikać cukru i izolowanych węglowodanów np. białej mąki, skrobi i białego ryżu. ponieważ grzyby “uwielbiają” cukier.
Zioła przeciwgrzybicze
- Oregano
- Tymianek
- Macierzanka
- Napar z czarciego pazura
- Wilcacora
- Kora z drzewa La Pacho – herbata La Pacho uważana jest za skuteczny środek w walce z grzybicą
- Złocień maruna
- Napar z liści aloesu
- Piołun
- Echinacea
Również czosnek, olej kokosowy nierafinowany i olej z czarnuszki oraz zielona herbata i kminek będą działały przeciwgrzybiczo. Warto jeść również kiszonki i jogurty z bakteriami probiotycznymi, warzywa i kasze bogate w błonnik. Dzięki temu zostaną wyeliminowane mikronadżerki i wzmocniony zostanie układ odpornościowy.
Ważna jest też regeneracja śluzówki przewodu pokarmowego. To wszystko ograniczy ilość toksyn, które przedostawały się do krwi poprzez powstałe nieszczelności.
Pomocne przy tym będą: siemię lniane, żywokost (ponieważ zawierają gojące śluzy), nagietek, aloes oraz olej z rokitnika. Kluczowa jest codzienna dieta, dlatego że bez niej kuracja nie będzie skuteczna. Spożywanie granatu również działa przeciwgrzybiczo, podobnie jak ekstrakt z pestek grejpfruta i kapsułki z olejkiem oregano. Te ostatnie zawierają związek chemiczny o nazwie karwakrol, który wykazuje szczególną skuteczność przy zwalczaniu Candidy.
Z kolei przy innej grzybicy, konkretnie przy grzybicy paznokci skuteczny jest olejek z drzewa herbacianego. Należy nim smarować płytkę paznokciową 2x dziennie.
Wzmacniaj codziennie układ odpornościowy i stosuj zdrową dietę, aby profilaktycznie zapobiegać zakażeniom Candida. Maliny, truskawki, jagody oraz kwaśne jabłka są pomocne przy zwalczaniu grzybicy.