Biała kapusta to nie tylko żywność, ale także lekarstwo. Dostarcza składniki odżywcze i niezbędne naturalne substancje lecznicze. To warzywo jest wyspecjalizowane w leczeniu przewodu pokarmowego – jest w stanie w ciągu kilku tygodni wyleczyć wrzody w nim występujące. Może również regulować poziom cholesterolu, poziom cukru we krwi i masę ciała.
Biała kapusta działa silnie przeciwutleniająco oraz przeciwzapalnie. Warto ją stosować w profilaktyce antynowotworowej i prawie przy wszystkich chorobach przewlekle zapalnych.
Ciemnozielone liście otaczają tylko z zewnątrz kapustę, a w środku są jasnozielone lub prawie białe. Dzieje się tak dlatego, że słońce dociera tylko do zewnętrznej warstwy liści (chlorofil).
To warzywo jest stosunkowo tanie i dostępne prawie na całym świecie. Biała kapusta należy do roślin krzyżowych, podobnie jak inne rodzaje kapusty. Jest zatem spokrewniona na przykład: z kapustą czerwoną, kapustą pekińską, z jarmużem, brokułami, brukselką, rukolą, czy rzeżuchą.
Czy można schudnąć z kapuśniakiem?
Dieta z kapusty pomaga osiągnąć smukłą sylwetkę w dość krótkim czasie. Ale należy się liczyć z tym, że ta dieta nie jest przyjemna, ponieważ polega na tym, żeby jeść głównie kapuśniak przez cały dzień – nawet na śniadanie. Obiegowo mówi się, że kapuśniak jest spalaczem tłuszczu, więc można wycisnąć tygodniowo na tej diecie nawet do 8 kg mniej. Czy tygodniowo taki spadek wagi jest zdrowy? no nie bardzo. Lepiej chudnąć mniej tygodniowo, ale za to systematycznie. Takie krótkie skoki związane z utratą wagi mogą prowadzić do efektu jojo, po powrocie do normalnej diety lub uderzać w zdrowie.
Pamiętajmy też, że nie do końca jest tak, że kapusta=spalacz tłuszczu, taki efekt możesz uzyskać wstawiając w miejsce kapuśniaka inną zupę warzywną, ponieważ jeśli ograniczasz lub eliminujesz wtedy z diety węglowodany, tłuszcze i słodycze to schudniesz obojętnie jaka to będzie zupa. Pamiętaj, że nawet przy odchudzaniu dieta musi być zbilansowana to znaczy, że trzeba spożywać zarówno białka, jak i zdrowe tłuszcze w odpowiednich proporcjach, witaminy i minerały z pożywienia, błonnik oraz inne składniki aktywne, które dostarczają nam pokarmy.
Ile kalorii ma kapuśniak? Beztłuszczowa zupa ma około 50 kcal na talerz (250 ml). Dieta kapuściana nadaje się tylko do krótkotrwałego stosowania. Kiedy potrzebujesz na szybko trochę schudnąć w związku z jakimś wydarzeniem w życiu np. ślubem, czy też inną uroczystością, na której chcesz się piękniej prezentować.
Biała kapusta to cenne warzywo z punktu widzenia naszych przodków. Doceniali oni kiszoną kapustę, ponieważ pozwalała im przetrwać ostrą zimę w lepszej kondycji zdrowotnej, ale była też dla nich swoistym panaceum. Liście stosowali zewnętrznie jako okłady np. na opuchliznę lub na stawy. Surowy sok z kapusty pijali na dolegliwości wewnętrzne – zwłaszcza w przewodzie pokarmowym.
Gotowana kapusta ma również działanie lecznicze, gdyż obniża poziom cholesterolu.
Biała kapusta obniża poziom cholesterolu
Kapusta gotowana tradycyjnie lub na parze posiada specjalne włókna, które wiążą się lepiej w jelicie z kwasami żółciowymi, które z kolei są obciążone cholesterolem. No więc kwasy tłuszczowe i cholesterol, które są teraz związane z błonnikiem, mogą być usunięte z kałem. I poziom cholesterolu opada. Co się dzieje dalej? Wątroba musi ponownie wytwarzać nowe kwasy żółciowe, a do tego potrzebuje cholesterolu, który pobiera z własnych zapasów. Więc poziom cholesterolu nadal spada.
Surówka z białej kapusty też obniży poziom cholesterolu, trochę mniej niż gdyby kapusta została ugotowana. Ale obniżenie poziomu cholesterolu to tylko jeden z efektów spożywania kapusty
Biała kapusta przeciwko rakowi
- Jest bogata w przeciwutleniacze – 1/2 szklanki białej kapusty zawiera 50 mg polifenoli. Bez przeciwutleniaczy organizm cierpi na stres oksydacyjny. Wolne rodniki atakują ściany komórkowe i wewnętrzne struktury komórkowe. Jeśli stres oksydacyjny staje się przewlekły to zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory. Tylko przeciwutleniacze mogą blokować wolne rodniki, a tym samym stres oksydacyjny i chronić organizm przed uszkodzeniem i złośliwymi zmianami komórkowymi
- Ma silne działanie przeciwzapalne – przewlekłe zapalenie wraz ze stresem oksydacyjnym jest często początkiem chorób przewlekłych, w tym raka
- Zawiera duże stężenie glukozynolanów – jest to grupa fitochemikaliów, które składają się ze związków zawierających siarkę. Wspierają zdolności detoksykacyjne organizmu. Dzięki temu prowadzą do niższego obciążenia toksynami w poszczególnych komórkach, a tym samym mniejszą podatność na raka
Trzeba tutaj zaznaczyć, że działanie antynowotworowe kapusty nie dotyczy kapusty gotowanej, tylko surowej. Kapusty nie warto przygotowywać też w kuchence mikrofalowej, gdyż 2 minuty trzymania kapusty w mikrofali zniszczy tyle samo mirozynazy, co 7 minut gotowania na parze. Mirozynaza jest enzymem, który przekształca glukozynolany w kapuście w aktywne substancje antynowotworowe np. w izotiocyjaniany. Korzystnym rozwiązaniem jest tu surowa kapusta lub krótko podgrzana.
Biała kapusta przeciwko wrzodom żołądka i dwunastnicy

Tutaj pomoże świeżo wyciśnięty sok z białej kapusty. Glukozynolany są wspierane przez przeciwutleniające polifenole.
Kapusta posiada wysoką zawartość glutaminy. Glutamina jest aminokwasem, chroni ona wyściółkę przewodu pokarmowego. Może być ona tymczasowo przyjmowana jako suplement diety na wrzody żołądka i jelit. Niektórzy naturopaci zalecają 8000 mg glutaminy dziennie przez 4 tygodnie.
Przeciwzapalne izotiocyjaniany regulują też florę żołądkowo-jelitową. Dzięki temu zapobiegają rozprzestrzenianiu się bakterii Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za rozwój większości wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Jeśli decydujesz się na picie soku z białej kapusty, to pamiętaj, żeby ten sok pić powoli małymi łykami, żeby uniknąć mdłości.
Kapusta łagodzi też zgagę i podrażnioną błonę śluzową żołądka. Odstrasza także pasożyty jelitowe.
Ile białej kapusty jeść profilaktycznie?
Dobrym rozwiązaniem jest jedzenie białej kapusty 2-3 razy w tygodniu naprzemiennie z innymi warzywami. Ilość jednoporcjowa kapusty to taka, która drobno pokrojona zmieści się w szklance lub kubku o pojemności 250 ml. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest spożywanie białej kapusty 4-5 razy w tygodniu.
W leczeniu wrzodów pije się ok. 250 ml 4 razy dziennie (czyli w sumie 1 litr soku z kapusty dziennie). Przez co najmniej 3 tygodnie.
Profilaktycznie sok z białej kapusty można pić w ilości 150 ml dziennie, żeby zapobiec tworzeniu się wrzodów. Można go mieszać też z sokiem z marchwi w tej samej proporcji.
Czy biała kapusta ma skutki uboczne?
Jest zaliczana do produktów goitrogennych. Goitrogeny to substancje, które mogą mieć negatywny wpływ na tarczycę. Blokują jod lub konwersję w organizmie do postaci jodu. Taki efekt prowadzi do niedoboru jodu, a wcześniej lub później do niedoczynności tarczycy. Ale żeby do tego doszło to codzienna dieta musiałaby się głównie składać z kapusty. Pamiętaj! Wszystko z umiarem