Morwa biała to drzewo liściaste – pochodzi z Chin. W Europie też rośnie, również w Polsce. Dawniej morwa była jedynie karmą dla jedwabników. Na obszarze europejskim rosną 3 gatunki morwy: biała, czarna i czerwona. Drzewa morwy dorastają do 15 m wysokości, choć występują też odmiany karłowate.
Rosną w ogródkach, ale wymagają miejsc słonecznych, po to żeby zaowocowały. Owoce morwy przypominają jeżyny – nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Również jako dodatek do deserów, ciast, czy musli się przydają.
Co zawiera morwa
Na przykład:
- Witaminę C
- Resweratrol
- Minerały: cynk, potas, wapń, żelazo, mangan i magnez
Morwa wzmacnia odporność i to nie tylko jej owoce, ale także liście posiadają wiele właściwości leczniczych.
Liście morwy białej stosuje się jako herbatę. Zawierają alkaloid DNJ, który wspiera cukrzyków.
Jak działa alkaloid DNJ w liściach morwy białej
- Alkaloid DNJ zapobiega przenikaniu cukru do krwi i jego rozpadowi, dzięki temu mniejsza ilość glukozy znajduje się w krwioobiegu. W długim terminie takie działanie pozwala zmniejszyć konsekwencje cukrzycy.
- DNJ częściowo naprawia również komórki trzustki, dzięki temu powstaje bardziej naturalna insulina, która zwiększa poziom cukru we krwi. Herbata z liści morwy białej jest delikatnym lekarstwem – nie może zastąpić leczenia – ale może działać wspomagająco.
Skład liści morwy
W 100 g wysuszonych liści:
- Zawiera do 25% białka
- Wapń 2700 mg
- Potas 3100 mg
- Żelazo 44 mg
- Sód 3,4mg
- Karoten 7,4 mg
- 4200IU – Witamina A
- 4mg – Witamina B3
- 32mg – Witamina C
Co istotne – to duża zawartość wapnia i żelaza.
Źródło: dr med. Heinz Luescher, Ćwiczenia z zakresu medycyny witalnej.
W medycynie chińskiej stosuje się morwę do obniżania gorączki, leczenia kaszlu i obniżenia wysokiego ciśnienia.
Wszystkie części morwy posiadają wartości odżywcze – czyli owoce, liście, kora oraz gałązki.
Napar z suszonych liści morwy wspomaga odchudzanie.
Istnieją różne sposoby przygotowania naparu. Najczęściej mówi się o zalaniu wrzątkiem liści i odstawieniu na 10-15 minut pod przykryciem do naciągnięcia. Ja bym tu jednak dodała ALE, dlatego że w liściach zawartaj est np. witamina C, a ona nie wytrzyma tak wysokiej temperatury parzenia, dlatego lepiej odczekać moment, aby nie zalewać całkowitym wrzątkiem. Napar ten można pić 2x dziennie.
Pijąc herbatę z morwy – węglowodany dostarczane z posiłkiem są wchłaniane bardzo wolno, dzięki temu nie zmieniają się tak szybko w tkankę tłuszczową.
Korzyści z liści białej morwy

- Wspierają odchudzanie
- Obniżają poziom cukru we krwi, dlatego jest pomocna przy cukrzycy typu2
- Zmniejszają poziom cholesterolu
- Przeciwdziałają miażdżycy
- Zmniejszają stany zapalne
- Obniżają podwyższony poziom lipidów we krwi
- Wspomagają leczenie anemii
- Korzystnie wpływają na układ naczyniowo-sercowy
- Zmniejszają obfite krwawienia
- Zawierają flawonoidy, które zwalczają gronkowca złocistego i salmonellę
- Alkaloidy zawarte w liściach mają działanie antywirusowe
- Zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera
- Obniżają stężenie trójglicerydów
- Działają antyoksydacyjnie
Pamiętaj! Morwy białej nie powinny stosować kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią oraz alergicy.
Liście morwy białej usprawniają funkcjonowanie mózgu oraz biorą udział w syntezie erytrocytów i protein. Herbatę z nich warto pić profilaktycznie.