Jak działają liście morwy białej?

Morwa biała to drzewo liściaste – pochodzi z Chin. W Europie też rośnie, również w Polsce. Dawniej morwa była jedynie karmą dla jedwabników. Na obszarze europejskim rosną 3 gatunki morwy: biała, czarna i czerwona. Drzewa morwy dorastają do 15 m wysokości, choć występują też odmiany karłowate.

Rosną w ogródkach, ale wymagają miejsc słonecznych, po to żeby zaowocowały. Owoce morwy przypominają jeżyny – nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Również jako dodatek do deserów, ciast, czy musli się przydają.


Co zawiera morwa

Na przykład:

  • Witaminę C
  • Resweratrol
  • Minerały: cynk, potas, wapń, żelazo, mangan i magnez

Morwa wzmacnia odporność i to nie tylko jej owoce, ale także liście posiadają wiele właściwości leczniczych.

Liście morwy białej stosuje się jako herbatę. Zawierają alkaloid DNJ, który wspiera cukrzyków.


Jak działa alkaloid DNJ w liściach morwy białej

  • Alkaloid DNJ zapobiega przenikaniu cukru do krwi i jego rozpadowi, dzięki temu mniejsza ilość glukozy znajduje się w krwioobiegu. W długim terminie takie działanie pozwala zmniejszyć konsekwencje cukrzycy.
  • DNJ częściowo naprawia również komórki trzustki, dzięki temu powstaje bardziej naturalna insulina, która zwiększa poziom cukru we krwi. Herbata z liści morwy białej jest delikatnym lekarstwem – nie może zastąpić leczenia – ale może działać wspomagająco.


Skład liści morwy

W 100 g wysuszonych liści:

  • Zawiera do 25% białka
  • Wapń 2700 mg
  • Potas 3100 mg
  • Żelazo 44 mg
  • Sód 3,4mg
  • Karoten 7,4 mg
  • 4200IU – Witamina A
  • 4mg – Witamina B3
  • 32mg – Witamina C

Co istotne – to duża zawartość wapnia i żelaza.

Źródło: dr med. Heinz Luescher, Ćwiczenia z zakresu medycyny witalnej.

W medycynie chińskiej stosuje się morwę do obniżania gorączki, leczenia kaszlu i obniżenia wysokiego ciśnienia.

Wszystkie części morwy posiadają wartości odżywcze – czyli owoce, liście, kora oraz gałązki.

Napar z suszonych liści morwy wspomaga odchudzanie.

Istnieją różne sposoby przygotowania naparu. Najczęściej mówi się o zalaniu wrzątkiem liści i odstawieniu na 10-15 minut pod przykryciem do naciągnięcia. Ja bym tu jednak dodała ALE, dlatego że w liściach zawartaj est np. witamina C, a ona nie wytrzyma tak wysokiej temperatury parzenia, dlatego lepiej odczekać moment, aby nie zalewać całkowitym wrzątkiem. Napar ten można pić 2x dziennie.

Pijąc herbatę z morwy – węglowodany dostarczane z posiłkiem są wchłaniane bardzo wolno, dzięki temu nie zmieniają się tak szybko w tkankę tłuszczową.

Korzyści z liści białej morwy

Korzyści z liści białej morwy
  • Wspierają odchudzanie
  • Obniżają poziom cukru we krwi, dlatego jest pomocna przy cukrzycy typu2
  • Zmniejszają poziom cholesterolu
  • Przeciwdziałają miażdżycy
  • Zmniejszają stany zapalne
  • Obniżają podwyższony poziom lipidów we krwi
  • Wspomagają leczenie anemii
  • Korzystnie wpływają na układ naczyniowo-sercowy
  • Zmniejszają obfite krwawienia
  • Zawierają flawonoidy, które zwalczają gronkowca złocistego i salmonellę
  • Alkaloidy zawarte w liściach mają działanie antywirusowe
  • Zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera
  • Obniżają stężenie trójglicerydów
  • Działają antyoksydacyjnie

Pamiętaj! Morwy białej nie powinny stosować kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią oraz alergicy.

Liście morwy białej usprawniają funkcjonowanie mózgu oraz biorą udział w  syntezie erytrocytów i protein. Herbatę z nich warto pić profilaktycznie.