Traganek (nazwa naukowa to Astragalus) należy do roślin leczniczych. To wieloletnia roślina zielna należąca do roślin strączkowych. Jest mało znany w Europie, ponieważ rośnie w Azji. Występuje ponad 2000 gatunków tej rośliny, ale tylko dwie są używane do celów leczniczych – astragalus membranaceus i astragalus mongholicus.
W ziołolecznictwie wykorzystuje się korzeń traganka – wysuszony i sproszkowany. Korzeń jest biały i ma około 3 cm szerokości. Roślina rozrasta się w krzew. Liście ma naprzemienne i pierzaste, a kwiaty żółte.
Pozyskuje się też z niego ekstrakty.
Z traganka przyrządza się napar, który wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie. Działa przeciwko alergicznym reakcjom immunologicznym. A wywoływane są one przez nadmierną reakcję obronną układu odpornościowego przed nieszkodliwymi substancjami środowiskowymi tzw. alergenami. Powodują one u alergików nadwrażliwość. Więc kontakt ze zwykłymi, codziennymi substancjami, takimi jak pyłki, czy dodatki do żywności może spowodować ból brzucha, problemy z oddychaniem, katar sienny, zaczerwienienia, podrażnienia błon śluzowych i swędzenie.
W tradycyjnej medycynie chińskiej (TCM) stosuje się go przy stanach zmęczenia, niedokrwistości, czy też przy alergiach. To jedno z najważniejszych ziół w TCM, podobnie jak żeń-szeń i oczar wirginijski.
Aktywne składniki traganka mają działanie przeciwwirusowe, gdyż działają przeciwko przeziębieniom i infekcjom opryszczki zwykłej. Wyciągi z traganka łagodzą objawy kataru siennego.
Traganek – Aktywne Składniki
- Polisacharydy
- Saponiny triterpenowe
- Fitosterole
- Flawonoidy
- Aminokwasy (kwas gamma-aminomasłowy)
- Pierwiastki śladowe
- Olejek eteryczny
Stężenie tych składników zależy od lokalnych warunków upraw i od pory roku. Jednak jeśli chodzi o najwyższą aktywność składników to przypada ona na wrzesień i październik, dlatego zbiera się go głównie jesienią.
Polisacharydy (wielocukry) i saponiny triterpenowe działają na układ odpornościowy optymalizując go. Polisacharydy stymulują funkcjonowanie komórek odpornościowych. Dzięki temu działają one szybciej i wydajniej.
Saponiny triterpenowe wpływają na układ odpornościowy przede wszystkim poprzez ich zdolność do hamowania uwalniania histaminy w ciele. Ten hormon tkankowy przy dużych stężeniach wywołuje reakcje alergiczne. Więc astragalus może zapobiegać alergii.
Izoflawonoidy i aminokwasy chronią naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają hipoglikemii i wspierają krążenie krwi.
Izoflawonoidy miają działanie hormonalne, gdyż w szczególności regulują produkcję potu. Ludzie, którzy dużo się pocą lub cierpią na uderzenia gorączki mogą wspierać się tragankiem.
Traganek – Właściwości Lecznicze

- Wzmacnia odporność
- Obniża ciśnienie krwi
- Gasi gorączkę
- Gasi stany zapalne
- Pomaga przy zaburzeniach metabolicznych
- Pomaga przy niestrawności
- Skuteczny jest przy astmie alergicznej, alergii na kurz i przy katarze siennym
- Wzmacnia naczynia krwionośne i układ sercowo-naczyniowy. Izoflawonoidy w traganku nadają tej roślinie charakterystyczny żółty kolor kwiatów. Poza tym barwniki roślinne stymulują tworzenie zdrowych komórek krwi w rdzeniu kręgowym. Ekstrakt z traganka poprawia krążenie krwi, kwasy rozszerzają naczynia krwionośne
- Zwiększa energię metabolizmu i narządów takich jak: śledziona, płuca, wątroba, przewód pokarmowy i nerki
Jeśli korzeń wyekstrahuje się w alkoholu, to powstanie eliksir o nazwie astragalozyd. Ten ekstrakt reprezentuje najwyższe stężenie składników aktywnych.
Traganek zawiera żelazo, wapń i selen. A to jest dobra kombinacja dla zdrowia mięśni i kości oraz narządów wewnętrznych.
Dla przykładu żelazo, które również jest obecne w chlorelli, czy w aronii pełni ważną rolę w tworzeniu krwi i transporcie tlenu we krwi, ponieważ tylko wtedy, gdy krew dostarcza organom wystarczającą ilość tlenu, będą one funkcjonować prawidłowo.
Wapń z kolei jest konieczny do utrzymania stabilności kości i prawidłowego działania nerwów oraz mięśni. Dlatego niedobór wapnia prowadzi do chorób mięśni i nerwów.
Selen zaś ma też znaczenie dla mięśni i nerwów, ale również jest ważnym zmiataczem wolnych rodników. Działa przeciwutleniająco.
Astragalus w Azji jest też popularny jako przyprawa do zupy, dlatego można o tym pomyśleć.
rzeba pamiętać, że z powodu silnej twardości zioła korzeniowe należy moczyć w wodzie nieco dłużej, aby uwolniły swoje właściwości lecznicze. Proszek z traganka można po prostu zmieszać z gorącą wodą, bez konieczności zaparzania. Wystarczy 0,5-1 łyżeczki sproszkowanego traganka na filiżankę wody. Niech naciąga minimum 15 minut. Herbatę można pić 3-4x dziennie.
Osoby z katarem siennym powinny zacząć kurację tragankiem na 4-6 tygodni wcześniej przed okresem pylenia.
Traganek można zastosować w profilaktyce antynowotworowej. Zwróć więc uwagę na to zioło, bo może warto.
Traganek – Skutki Uboczne
Osoby z chorobami nerek powinny unikać traganka. A nieprzestrzeganie zasad jego spożywania wiąże się z ryzykiem powikłań związanych z wydalaniem litu. Osoby z ciężkimi chorobami autoimmunologicznymi muszą też uważać na to zioło, ponieważ mogą sobie zaszkodzić. A diabetycy powinni konsultować się z lekarzem, ponieważ traganek ma właściwości hipoglikemiczne. Kobiety w ciąży i matki karmiące też powinny zachować ostrożność.