Kiwano – korzyści zdrowotne

Kiwano, to inaczej ogórek afrykański. Stamtąd pochodzi, a ze względu na ekstremalne warunki klimatyczne należy do tradycyjnych owoców Afryki. Obecnie uprawia się go też w Australii, Nowej Zelandii, czy w Stanach Zjednoczonych. Jest rośliną jednoroczną. Owoc ten ma złocisto-żółtą skórkę i niegroźne kolce z wierzchu. A zielony miąższ przypomina wnętrze ogórka.

Jakie korzyści zdrowotne płyną ze spożywania kiwano? Rozkminiamy temat!

Kiwano wpływa na poprawę trawienia, neutralizuje wolne rodniki. Stosowane jest w profilaktyce antynowotworowej. Ponadto łagodzi stres i wzmacnia kości. Wpływa też na wzrok oraz wspiera funkcje poznawcze, promuje zdrową pracę mózgu. Wzmacnia mieszki włosowe, poprawia wygląd skóry. Wspiera pracę serca i korzystne jest dla diabetyków. Warto stosować kiwano przy niedoborze żelaza. Wpływa na wzmocnienie mięśni i zmniejsza ryzyko otyłości.

Może posłużyć jako przekąska między posiłkami lub jako świeży dodatek do sałatek. W smaku przypomina banany i marakuję, może też trochę cytrynę.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała go za niezbędny owoc w walce z niedożywieniem i leczeniem chorób.

Kiwano – Korzyści Zdrowotne

  • Wysoka zawartość przeciwutleniaczy (A-tokoferol i Y-tokoferol), dzięki temu może utrzymać w zdrowiu naczynia krwionośne i nerwy. Neutralizuje wolne rodniki w ciele. Przyczynia się do usuwania z ciała substancji rakotwórczych. Chroni przed chorobami serca
  • Poprawia trawienie, ponieważ kiwano obfituje w błonnik. A podstawową funkcją błonnika jest to, że usprawnia trawienie. Zapobiega poważnym chorobom np. rakowi jelita grubego i wrzodom żołądka. Galaretowaty owoc zmniejsza zaparcia. Oczyszcza drogi moczowe
  • Opóźnia przedwczesne starzenie, gdyż pomaga w tym zawarta w nim witamina C. Kiwano sprzyja w produkcji kolagenu i naprawia uszkodzone tkanki skóry, a także narządów. Chroni komórki przed urazami i toksynami. Regularne spożywanie tego owocu zapobiega przedwczesnym objawom starzenia się
  • Łagodzi stres, bo pomaga regulować poziom adrenaliny. Osoby cierpiące na chroniczny niepokój mogą jeść kiwano, żeby poczuć relaks
  • Utrzymuje proces metaboliczny, ponieważ kiwano zapewnia wystarczającą ilość cynku, który jest potrzebny do produkcji insuliny i prawidłowego metabolizmu węglowodanów
  • Wspomaga tworzenie komórek krwi i wpływa na lepsze gojenie się ran

Kiwano – Właściwości Ciąg Dalszy…

  • Poprawia wzrok, dlatego że zawiera dużą ilość witaminy A. Witamina A jest rodzajem karotenoidu, który ma właściwości przeciwutleniające. Ten przeciwutleniacz hamuje zwyrodnienie plamki żółtej. Eliminuje wolne rodniki, które wywołują podrażnienie oka i inne problemy z oczami takie jak np. zaćma
  • Wzmacnia kości, bo posiada zdolność do magazynowania wapnia. Pomaga w problemach z kośćmi i w stanach takich jak osteoporoza
  • Poprawia wytrzymałość włosów. Wzmacnia mieszki włosowe, ale pod warunkiem, że jest spożywane codziennie
  • Zapobiega wypryskom i plamom, gdyż zawiera kwas cytrynowy
  • Wzmacnia serce i poprawia stan układu sercowo-naczyniowego, dzieje się tak za sprawą kwasu linolowego. Równoważy też poziom cholesterolu
  • Poprawia pracę mózgu, bo ma wysoką zawartość sodu
  • Przeciwdziała anemii, bo przywraca poziom hemoglobiny
  • Kiwano jest dobre dla cukrzyków, ponieważ pomaga wpływać na poziom cukru we krwi, gdyż zawiera dużą ilość magnezu
  • Pomaga w regeneracji po upałach i udarach słonecznych. Owoc jest bogaty w sód i wodę
  • Wzmacnia mięśnie dzięki potasowi. Ma wysoką zawartość witaminy D, a to pomaga w lepszym wchłanianiu wapnia w organizmie, a to wpływa na poprawę siły mięśni
  • Działa antynowotworowo, dlatego że zapobiega tworzeniu się substancji rakotwórczych i wolnych rodników w ciele
  • Zmniejsza ryzyko otyłości, ponieważ ma 90% zawartości wody. Woda w owocach pomaga usuwać szkodliwe substancje z ciała

Kiwano – Cenne Składniki

Kiwano – Cenne Składniki

Ma wiele pozytywnych właściwości. Jeśli chcesz zachować energię, to włącz je do swojego jadłospisu. Niewiele owoców oferuje aż tyle korzyści zdrowotnych, więc warto to wykorzystać.

W 100 gramach tego owocu mieści się wysoka zawartość potasu 124 mg, magnezu jest 40 mg, a żelaza 1,13 mg.

Zawartość witamin z grupy B osiąga w kiwano także stężenie prozdrowotne np. niacyna (witamina B3) 0,565 mg na 100 gram. Znajdziesz w nim też kwas foliowy, kwas pantotenowy i tiaminę.

Jeśli ktoś jest alergikiem to musi uważać na spożywanie tego owocu, bo może uczulać. Najczęstsze objawy to zaczerwienienie twarzy, obrzęk twarzy lub ataki astmy.

Od sierpnia do grudnia to czas kiedy w sklepach znajdziesz kiwano z upraw w Izraelu i z południowej Europy. Natomiast od stycznia do czerwca znajdziesz owoce z półkuli południowej.