10 zdrowych ziół i przypraw oraz ich korzyści dla zdrowia

Istnieje kilka ziół i przypraw o wielu potencjalnych korzyściach dla zdrowia, na przykład o właściwościach przeciwzapalnych, wspomagających funkcje poznawcze, a także takich, które mogą nawet pomóc w walce z rakiem. Niektóre z tych ziół i przypraw to kurkuma, mięta pieprzowa, imbir i wiele innych.

Kurkuma

Kurkuma, zwana czasem kurkuminą, jest jedną z najpopularniejszych przypraw stosowanych obecnie zarówno w kuchni, jak i w celach zdrowotnych. Badania laboratoryjne wykazały, że kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Badania wykazały, że kurkuma jest najbardziej skuteczna ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Jako antyoksydant przerywający łańcuchy i przyprawa przeciwzapalna, kurkuma poprawia stres oksydacyjny dzięki swojej zdolności do usuwania toksycznych wolnych rodników w organizmie. Wolne rodniki to niszczące tkanki cząsteczki o nierównej liczbie elektronów, które mogą być katalizatorem chorób przewlekłych, takich jak choroby układu krążenia i nowotwory.

Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów kurkuma może zmniejszyć ryzyko powstawania wolnych rodników i zredukować wpływ stresu na organizm.

Imbir

Ludzie stosują imbir od tysięcy lat jako środek na nudności i problemy żołądkowo-jelitowe. Obecnie ludzie używają korzenia imbiru głównie jako przyprawy lub jako suplementu w leczeniu problemów trawiennych.

Imbir, blisko spokrewniony z kurkumą, ma również właściwości przeciwzapalne i bardzo wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Tylko granaty i niektóre rodzaje jagód zawierają ich więcej. W kilku kontrolowanych badaniach udowodniono, że imbir jest skuteczny jako środek przeciwwymiotny. Można go stosować w przypadku choroby morskiej, choroby lokomocyjnej i porannej.

Niektóre badania wykazały, że imbir może mieć działanie przeciwnowotworowe. Wynika to głównie z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy w imbirze. Może on również spowalniać rozmnażanie się komórek, powodować, że komórki przestają się dzielić, a także zatrzymywać pewne białka aktywujące i ścieżki sygnalizacyjne, które przyczyniają się do powstawania raka. Większość z tych badań przeprowadzono w laboratorium, dlatego konieczne jest przeprowadzenie większej ilości prób klinicznych na ludziach.

Kminek

Kminek jest popularną przyprawą kuchenną używaną ze względu na swoje aromatyczne działanie. Badania pokazują, że ma również korzystny wpływ na utratę wagi, cholesterol, zarządzanie stresem i wiele innych. Ma również wysoki potencjał antyoksydacyjny.

Badania wykazują, że kminek ma właściwości przeciwcukrzycowe. Grupa 80 osób przyjmowała przez 24 tygodnie ajurwedyjski preparat zawierający kminek, a ich po posiłkowy poziom cukru we krwi uległ znacznemu obniżeniu.

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa to niezwykle popularne zioło, które jest powszechnie stosowane jako środek aromatyzujący, pochodzi z Europy i Azji. W tych regionach ludzie używali jej przed pojawieniem się nowoczesnej medycyny ze względu na jej właściwości chłodzące, antybakteryjne i poprawiające zdrowie układu pokarmowego.

Badania pokazują, że jako holistyczny środek leczniczy mięta pieprzowa jest również skuteczna w poprawianiu zdrowia układu krążenia (serca) i płuc (płuc), ponieważ działa jako środek rozszerzający oskrzela. Środki rozszerzające oskrzela działają poprzez rozszerzanie dróg oddechowych (oskrzeli) w płucach. Wdychając zapach mięty pieprzowej, osoba zwiększa również siłę powietrza w nosie, co powoduje dostarczenie większej ilości powietrza do płuc.

Ponadto niektóre badania wykazują, że mięta pieprzowa jest skutecznym środkiem rozluźniającym mięśnie dzięki zawartości chłodzącego związku mentolu, dlatego mentol jest często aktywnym składnikiem maści i kremów zwalczających ból mięśni.

Jeżówka

Pochodząca z jeżówki echinacea to suplement, który jest najlepiej znany z tego, że działa na układ odpornościowy i pomaga zapobiegać przeziębieniom. Chociaż badania nie potwierdziły jeszcze, że zioło to może zwalczać wirusy, wiele osób stosuje echinaceę do wspomagania leczenia takich schorzeń, jak

  • przeziębienie
  • infekcje górnych dróg oddechowych
  • zapalenie oskrzeli
  • grypa
  • zapalenie
  • infekcje ucha
  • zapalenie pochwy
  • infekcje drożdżowe

Nie udowodniono skuteczności leczenia tymi chorobami za pomocą echinacei. Większość badań wskazuje inaczej lub jest w najlepszym wypadku niejednoznaczna. Może istnieć luźny związek między przyjmowaniem echinacei a wzmacnianiem systemu odpornościowego, ale wiele dowodów na skuteczność tego zioła jest niepotwierdzonych.

Cynamon

Starożytne cywilizacje używały cynamonu od 2800 roku p.n.e. do namaszczania, balsamowania i leczenia dolegliwości. Choć nie jest już tak powszechnie używany do celów leczniczych, jak tysiące lat temu, cynamon nadal zapewnia niezliczone korzyści zdrowotne jako przyprawa przeciwbakteryjna, przeciwutleniająca, przeciwzapalna, przeciwcukrzycowa i przeciwrakotwórcza.

Przegląd z 2015 roku wykazał, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi. Jego rola w regulacji poziomu glukozy w organizmie została zasugerowana w wielu małych randomizowanych badaniach kontrolnych, ale ich wyniki nie były na tyle znaczące, żeby można je było uznać za rozstrzygające.

Cynamon ma również działanie poprawiające funkcje poznawcze, a naukowcy starali się ustalić, czy przyprawa ta może być skutecznym środkiem w leczeniu choroby Alzheimera. W szczególności naukowcy badali CEppt (wyciąg z kory cynamonowca), aby sprawdzić, czy może on pomóc w zapobieganiu postępowi objawów choroby Alzheimera. Kiedy myszy zjadły ten ekstrakt, znacznie poprawiły się ich zdolności poznawcze.

Proszek z chili

Badania z 2015 roku sugerują, że kapsaicyna, fitochemikalia nadające ostrość chili w proszku, może odgrywać ważną rolę w regulacji zdrowia serca i metabolizmu.

Kiedy ludzie spożywają chili w proszku, przyprawa ta wywołuje w organizmie korzystne zmiany białkowe, które sprzyjają utracie wagi. Naukowcy nie rozumieją jednak w pełni mechanizmu, w jaki sposób to się dzieje. Osoby biorące udział w badaniu, w którym spożywały umiarkowane ilości chili przez okres 12 tygodni, doświadczyły utraty wagi, która była spowodowana wpływem chili na organizm, by lepiej kontrolował insulinę, wśród innych efektów terapeutycznych. W innym badaniu naukowcy zaobserwowali, że regularne spożywanie chili znacząco obniża poziom tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej oraz zmniejsza apetyt i pobór energii.

Jeżeli chodzi o korzyści dla układu krążenia, to ostatnie badania American Heart Association wykazały, że osoby regularnie spożywające chili w proszku mogą zmniejszyć ryzyko śmiertelności z powodu chorób serca o 26%. Ponadto częste spożywanie chili wiąże się z 25% zmniejszeniem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny i 23% mniejszą liczbą zgonów z powodu raka.

Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym chili w proszku może być również skuteczne we wspomaganiu leczenia artretyzmu, a także w łagodzeniu stanów zapalnych mięśni i stawów.

Pietruszka

Pietruszka jest ziołem pochodzącym z rejonu Morza Śródziemnego. Przez lata wielu ludzi używało jej zarówno do celów kulinarnych, jak i leczniczych w wielu schorzeniach, takich jak wysokie ciśnienie krwi czy alergie.

Zioło to jest pełne przeciwutleniaczy, karotenoidów i innych dobroczynnych witamin, które wspomagają zdrowy organizm i układ odpornościowy. Wśród nich znajduje się witamina K, niezbędny składnik odżywczy dla zdrowia kości.

Oregano

Innym ziołem dominującym w diecie śródziemnomorskiej jest oregano, które wielu stosuje nie tylko jako wzmacniacz smaku potraw, ale także jako olejek aromatyczny i suplement. Antyoksydanty zawarte w tym ziole przyczyniają się do jego silnego smaku i zapachu, a ponadto mogą zapewnić takie korzyści, jak

  • wzmocnienie systemu odpornościowego przed infekcjami
  • zmniejszanie stanów zapalnych
  • regulowanie poziomu cukru we krwi
  • poprawa odporności na insulinę
  • łagodzenie objawów ze strony układu moczowego i skurczów menstruacyjnych
  • zwalczanie raka

Oregano jako samodzielne zioło nie jest w stanie samodzielnie osiągnąć takich rezultatów. Ludzie mogą go jednak używać ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne, które są korzystne dla wielu stanów zdrowia.

Kardamon

Kardamon

Kardamon to kolejna przyprawa, która zapewnia wiele potencjalnych korzyści dla zdrowia. Pochodzi z nasion roślin należących do rodziny imbirowatych. Ludzie często spożywają kardamon w herbatach, takich jak herbata chai, a także w niektórych kawach, deserach, a nawet daniach pikantnych.

Badania wykazały, że kardamon może leczyć niektóre z dolegliwości

  • zaparcia
  • kolka
  • biegunka
  • niestrawność
  • wymioty
  • ból głowy
  • epilepsja
  • choroby układu krążenia.

Właściwości lecznicze przyprawy wynikają przede wszystkim z połączenia jej olejków lotnych, olejków stałych, kwasów fenolowych i steroli. W szczególności olejki lotne obecne w nasionach kardamonu mają działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwskurczowe.

Badania na zwierzętach wykazały, że kardamon może również pomagać w walce z otyłością i wysokim poziomem cholesterolu. Kiedy badacze zastosowali suplementację kardamonem u otyłych szczurów, przyprawa obniżyła u nich poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów.