Maliny mają charakterystyczną puszystą skórkę zewnętrzną. Są dostępne z lokalnych upraw od czerwca do października – przy odmianach późno dojrzewających. Posiadają właściwości lecznicze.
Maliny to źródło witamin i pierwiastków śladowych. Zawarta w nich witamina C może pokryć 25% dziennego zapotrzebowania na nią (w przeliczeniu na 100 g). Dzięki temu maliny mogą wzmocnić nam układ odpornościowy i uchronić przed przeziębieniem.
Owoce te zawierają też prowitaminę A, kilka witamin z grupy B, które są istotne dla prawidłowego metabolizmu. To przede wszystkim folian, czyli pochodna kwasu foliowego – wspomaga podział komórek i tworzenie krwi.
To też bogate źródło makroelementów – w tym potas, wapń magnez, cynk. Również mikroelementy są w nich obecne. W wyższym stężeniu występuje tu mangan. O zawartości 10-krotnie wyższej niż w czerwonej i czarnej porzeczce. Pokrywa on 50% dziennego zapotrzebowania.
Związki Czynne w Malinach
Związki czynne w malinach to przede wszystkim elagotaniny, które stanowią 75% wszystkich związków czynnych. Drugie co do wielkości to antocyjany około 23% i ok. 2% to inne związki polifenolowe np. flawonoidy i fenolokwasy.
Dzięki tym substancjom mamy roślinę leczniczą o właściwościach przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, przeciwnowotworowych i przeciwdrobnoustrojowych.
Kwas elagowy zawarty w tych owocach obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia.
Maliny – Właściwości Lecznicze
- Chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. Mają silne właściwości przeciwutleniające
- Maliny są przeciwreumatyczne, ponieważ ochraniają chrząstki stawowe. Reumatoidalne zwyrodniejące zapalenie stawów jest przewlekłe, a towarzyszący mu stan zapalny degraduje chrząstki. Dlatego tracą one wtedy kolagen typu II i proteoglikan. Tak więc regularne spożywanie malin może hamować rozwój choroby reumatoidalnej
- Hamują rozprzestrzenianie się bakterii i wirusów
- Codzienne spożywanie malin spowalnia przyrost tkanki tłuszczowej, więc można je stosować przy odchudzaniu również
- Oczyszczają krew i działają krwiotwórczo, ponieważ zawierają żelazo. A witamina C ułatwia jego wchłanianie
- Maliny są niskokaloryczne i zawierają dobrze przyswajalny błonnik
- Utrzymują elastyczność komórek za sprawą antocyjanów
- Mają wysoką zawartość pektyn, które wypełniają żołądek i dodatkowo wyściełają żelem przewód pokarmowy
- Naturalne kwasy i garbniki w tych owocach wspomagają wątrobę w jej pracy detoksykacyjnej
- Zawartość kwasu salicylowego zmniejsza gorączkę
- Moczopędnie
- Maliny to około 85% wody, która pomaga w drenażu
Liście malin – Właściwości Lecznicze
Podobnie jak owoce, liście malin też mają właściwości lecznicze. Napar z liści wykazuje działanie wspierające powrót do zdrowia.
- Zmniejszają gorączkę
- Przeciwdziałają grypie
- Zawierają sporo wapnia, dzięki temu wzmacniają kości. Dlatego warto je stosować w okresie menopauzy i po menopauzie
- Działają przeciwskurczowo
- Ściągająco
- Oczyszczają krew
- Napotnie
- Łagodzą biegunkę
- Łagodzą skurcze menstruacyjne
- Moczopędnie, dlatego te właściwości wykorzystuje się przy zapaleniu dróg moczowych
- Chronią komórki przed uszkodzeniami DNA
- Płukankę z liści malin można zastosować na włosy tłuste
- Okład z naparu liści malin można przyłożyć na wypryski skórne, ponieważ zadziała przeciwzapalnie i ściągająco
Pamiętaj! Uważaj na maliny jeśli masz nietolerancję histaminy. A naparu z liści malin nie zaleca się kobietom w ciąży i osobom z nadciśnieniem.