Maliny – właściwości lecznicze

Maliny mają charakterystyczną puszystą skórkę zewnętrzną. Są dostępne z lokalnych upraw od czerwca do października – przy odmianach późno dojrzewających. Posiadają właściwości lecznicze.

Maliny to źródło witamin i pierwiastków śladowych. Zawarta w nich witamina C może pokryć 25% dziennego zapotrzebowania na nią (w przeliczeniu na 100 g). Dzięki temu maliny mogą wzmocnić nam układ odpornościowy i uchronić przed przeziębieniem.

Owoce te zawierają też prowitaminę A, kilka witamin z grupy B, które są istotne dla prawidłowego metabolizmu. To przede wszystkim folian, czyli pochodna kwasu foliowego – wspomaga podział komórek i tworzenie krwi.

To też bogate źródło makroelementów – w tym potas, wapń magnez, cynk. Również mikroelementy są w nich obecne. W wyższym stężeniu występuje tu mangan. O zawartości 10-krotnie wyższej niż w czerwonej i czarnej porzeczce. Pokrywa on 50% dziennego zapotrzebowania.

Związki Czynne w Malinach

Związki czynne w malinach to przede wszystkim elagotaniny, które stanowią 75% wszystkich związków czynnych. Drugie co do wielkości to antocyjany około 23% i ok. 2% to inne związki polifenolowe np. flawonoidy i fenolokwasy.

Dzięki tym substancjom mamy roślinę leczniczą o właściwościach przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, przeciwnowotworowych i przeciwdrobnoustrojowych.

Kwas elagowy zawarty w tych owocach obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Maliny – Właściwości Lecznicze

Maliny – Właściwości Lecznicze
  • Chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. Mają silne właściwości przeciwutleniające
  • Maliny są przeciwreumatyczne, ponieważ ochraniają chrząstki stawowe. Reumatoidalne zwyrodniejące zapalenie stawów jest przewlekłe, a towarzyszący mu stan zapalny degraduje chrząstki. Dlatego tracą one wtedy kolagen typu II i proteoglikan. Tak więc regularne spożywanie malin może hamować rozwój choroby reumatoidalnej
  • Hamują rozprzestrzenianie się bakterii i wirusów
  • Codzienne spożywanie malin spowalnia przyrost tkanki tłuszczowej, więc można je stosować przy odchudzaniu również
  • Oczyszczają krew i działają krwiotwórczo, ponieważ zawierają żelazo. A witamina C ułatwia jego wchłanianie
  • Maliny są niskokaloryczne i zawierają dobrze przyswajalny błonnik
  • Utrzymują elastyczność komórek za sprawą antocyjanów
  • Mają wysoką zawartość pektyn, które wypełniają żołądek i dodatkowo wyściełają żelem przewód pokarmowy
  • Naturalne kwasy i garbniki w tych owocach wspomagają wątrobę w jej pracy detoksykacyjnej
  • Zawartość kwasu salicylowego zmniejsza gorączkę
  • Moczopędnie
  • Maliny to około 85% wody, która pomaga w drenażu

Liście malin – Właściwości Lecznicze

Podobnie jak owoce, liście malin też mają właściwości lecznicze. Napar z liści wykazuje działanie wspierające powrót do zdrowia.

  • Zmniejszają gorączkę
  • Przeciwdziałają grypie
  • Zawierają sporo wapnia, dzięki temu wzmacniają kości. Dlatego warto je stosować w okresie menopauzy i po menopauzie
  • Działają przeciwskurczowo
  • Ściągająco
  • Oczyszczają krew
  • Napotnie
  • Łagodzą biegunkę
  • Łagodzą skurcze menstruacyjne
  • Moczopędnie, dlatego te właściwości wykorzystuje się przy zapaleniu dróg moczowych
  • Chronią komórki przed uszkodzeniami DNA
  • Płukankę z liści malin można zastosować na włosy tłuste
  • Okład z naparu liści malin można przyłożyć na wypryski skórne, ponieważ zadziała przeciwzapalnie i ściągająco

Pamiętaj! Uważaj na maliny jeśli masz nietolerancję histaminy. A naparu z liści malin nie zaleca się kobietom w ciąży i osobom z nadciśnieniem.