Apetyczne jagody, zamiennie nazywane są też borówką czarną. Należą do roślin leczniczych. Ich korzystne działanie jest naukowo udowodnione. Przez ostatnie 100 lat uprawiano 100 odmian tej rośliny. Sporo zatem.
Borówka doczekała się swoich plantacji w Europie np. w Holandii i w Niemczech. U naszych zachodnich sąsiadów najliczniej występuje w południowych landach, ale też w Brandenburgii i w rejonie Oldenburga. Jagody mają już swoje mocne miejsce na rynku spożywczym. Więc czas przyjrzeć się teraz ich dobroczynnym składnikom…
Składniki jagód
- To przede wszystkim owoce z dużym potencjałem antyoksydacyjnym Zawierają flawonoidy i kwasy fenolowe, dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Zapobiegają też chorobie sercowo-naczyniowej
- Jagody to też minerały – wapń, magnez, potas i fosfor
- W tych owocach znajdziesz witaminy takie jak: witamina A, B9, C i E
- Jagody posiadają błonnik, który dobrze wpływa na trawienie
- Pektyny – są składnikiem ujędrniającym ściany komórkowe
- Antocyjanozydy – barwniki roślinne, które pomagają np. hamować podział komórek nowotworowych
Pamiętaj! Świeże jagody poprawiają trawienie, a suszone przeciwdziałają biegunce.
Jagody – właściwości

- Chciałabym tu podkreślić, że jagody zapobiegają stwardnieniu tętnic. Twarde tętnice i zwężone mogą prowadzić do zakrzepicy, udaru i zawału serca. Borówki przyczyniają się zatem do zmniejszenia ryzyka powstawania złogów w naczyniach krwionośnych
- Przeprowadzono badania na osobach, które często jedzą jagody i okazało się, że te osoby, rzadziej zapadają na chorobę Parkinsona. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ skład chemiczny jagód chroni układ nerwowy
- Jagody łagodzą dyskomfort związany z występowaniem żylaków
- Korzystnie wpływają na poprawę wzroku
- Łagodzą ból związany z występowaniem wrzodów żołądka i jelit
- Wspomagają układ sercowo-naczyniowy
- Regenerują błony śluzowe
- Posiadają mało kalorii, więc można je dodać do diety przy odchudzaniu
- Jagody poprawiają krążenie krwi
- Korzystnie wpływają na skórę, gdyż złagodzą występujące na niej stany zapalne
- Antyoksydanty zawarte w nich opóźnią procesy starzenia
- Jagody stosuje się przy dolegliwościach nerek
- Dobrze wpływają na stan dróg moczowych
- Borówki pomagają leczenie stanów zapalnych jamy ustnej. Na ich bazie stosuje się też płynne preparaty do płukania gardła. Można taki płyn jagodowy przygotować samodzielnie. Wystarczy 2-3 łyżki jagód zalać 0,5 litra wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Przecedzić. Po ostudzeniu można używać. W lodówce przechowuj nie dłużej niż 2-3 dni
- Przemysł farmaceutyczny wykorzystuje ekstrakty z jagód przy ślepocie zmierzchowej. Także przy chorobach serca i zapaleniu jelit
- Borówki mają właściwości nawilżające, dlatego wykorzystuje się je w kosmetykach pielęgnacyjnych do twarzy i ciała. Nadają też skórze elastyczność. Na przykład maseczki jagodowe potrafią wyregulować pH skóry.
- Działają lekko uspokajająco
- Poprawiają nastrój
- Mają właściwości kojące przy występujących egzemach i lekkich oparzeniach
Herbata z jagód pomaga w dolegliwościach żołądkowych i jelitowych. Wystarczy 5-10 g suszonych owoców na filiżankę naparu. Pij od 1-3x dziennie taką herbatę.
Maseczka jagodowa nawilżająca – przepis
- Jagody – 0,5 szklanki
- Jogurt – 0,5 szklanki
- Miód – 0,5 szklanki
Składniki wymieszaj ze sobą i jednocześnie rozdrobnij borówki. Nałóż maseczkę na twarz i pozwól jej działać 10-15 minut. Następnie zetrzyj maseczkę ręcznikiem papierowym, a resztę zmyj wodą z twarzy. Regularnie stosowana nawilży i opóźni starzenie się skóry